Otrdiena, 21.maijs

redeem Akvelīna, Ernestīne, Ingmārs

arrow_right_alt Pasaulē

Sjūzena Sarandona nosaukusi pāvestu par nacistu

Gan katoļu, gan ebreju starptautiskās organizācijas nosodījušas aktrisi Sjūzenu Sarandonu, kura Romas pāvestu Benediktu XVI nosaukusi par nacistu. No aktrises pieprasīta atvainošanās, taču viņa pati un viņas pārstāvji turpina izvairīties no komentāriem.

Izdevums Newsday vēsta, ka ar skandalozo paziņojumu 65 gadus vecā aktrise nākusi klajā Hemptonas kinofestivāla kuluāros. Sniedzot interviju Bobam Belebenam, viņa sacījusi, ka grāmatu, pēc kuras motīviem uzņemta filma Dead Man Walking, uzdāvinājusi arī pāvestam. «Pēdējam pāvestam, nevis tam nacistam, kas ir pašlaik,» uzsvērusi aktrise. Kad B. Belebens viņai aizrādījis, ka ar šādiem apvainojumiem mētāties nav gudri, S. Sarandona spītīgi atkārtojusi sacīto, vēsta Reuters, uzsverot, ka tas liecina par aktrises pārliecību, un šo komentāru nevar nosaukt par netīšu.

Jāatgādina, ka pašreizējais pāvests, Bavārijā uzaugušais Benedikts XVI (īstajā vārdā Jozefs Racingers) pagājušā gadsimta četrdesmito gadu sākumā patiešām bijis nacistiskās organizācijas Hitlerjugend biedrs, taču nedrīkstētu aizmirst, ka tolaik jauniešiem dalība šādās organizācijās bija gandrīz obligāta – pretējā gadījumā nācās rēķināties ar represijām. Turklāt kara nogalē J. Racingers faktiski dezertēja no dienesta armijā. Katoļu reliģisko un cilvēktiesību līga izplatījusi paziņojumu, kurā S. Sarandonas izteikums nosaukts par «aizskarošu», turklāt piebilsts, ka aktrise apzināti centusies aizvainot katoļus, pat neraugoties uz to, ka uzaugusi pārliecinātu katoļu ģimenē. Izteikumu nosodījusi arī ebreju organizācija ADL, kas cīnās pret antisemītismu. «Sarandonas kundzei, iespējams, ir kādas domstarpības ar katoļu baznīcu, taču tas nav attaisnojums, lai vilktu paralēles ar nacismu,» sacīts ADL paziņojumā, kurā uzsvērts, ka šādi nepārdomāti salīdzinājumi uzskatāmi par vēstures kropļošanu.

Kamēr pati skandāla vaininiece un viņas pārstāvji nekādus komentārus nesniedz, retie S. Sarandonas aizstāvji medijiem sacījuši, ka aktrise tikai vēlējusies uzsvērt iepriekšējā Romas pāvesta Jāņa Pāvila II izcilo lomu vēsturē, tādēļ tik necienīgi izteikusies par viņa pēcteci. Viņi arī atgādinājuši, ka S. Sarandona ir aktīva sabiedriskā darbiniece – UNICEF labas gribas vēstniece kopš 1999. gada, cīņas pret badu, AIDS un karadarbību aktīviste.