Otrdiena, 21.maijs

redeem Akvelīna, Ernestīne, Ingmārs

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Desmit gadu vecs bērns apdedzina plaukstas, mēģinot ar benzīnu iekurt krāsni

Pagājušajā diennaktī apdegumus guvuši vairāki bērni, tostarp 10 gadu vecs bērns apdedzinājis abas plaukstas, ar benzīnu mēģinot iekurināt krāsni, aģentūrai BNS pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Ilze Bukša.

Ātrās palīdzības mediķi bērnu ar pirmās pakāpes plaukstu apdegumiem nogādājuši slimnīcā.

Vēl kāds gadu vecs bērns uzrāvis sev no galda virsū karstu tējas krūzīti, applaucējot seju un kaklu, bet deviņus mēnešus vecs mazulis ar karstu ūdeni applaucējis rokas un kājas.

Mediķi brīdina, ka, laikam kļūstot vēsākam, atkal pieaug negadījumu skaits, ka mazuļi applaucējas ar karstiem šķidrumiem, kas atstāti bērniem pieejamās vietās.

Visbiežāk šādas traumas gūst bērni ap gada vecumu, kuri tikko sāk celties kājās un izzināt apkārtni, ar rokām mēģinot aizsniegt un aptaustīt visu, kas pieejams.

Mediķi brīdina, ka bērns var aizsniegties tālāk nekā šķiet – noraut katlu no plīts, pavilkt galdautu, uzraujot sev virsū kafijas kannu, apdedzināties pie karstām sildierīcēm vai krāsns durvīm. Tādēļ, ja mājās ir mazs bērns, pieaugušajiem jābūt īpaši uzmanīgiem un jāpiedomā pie tā, kur tiek atstāta karstā dzēriena krūze, zupas šķīvis vai putras bļoda.

Ja tomēr bērns applaucējies vai apdedzinājies, nekavējoties jāizsauc ātrā palīdzība, zvanot 113. Kamēr ārsti ir ceļā, apdeguma vieta 15–20 minūtes jādzesē zem vēsa, bet ne ledaina tekoša ūdens, lai karstuma ietekmē netiktu traumēti vēl dziļāki audi. Ja apdegusī vai applaucētā ķermeņa daļa ir apsegta ar apģērbu, to nedrīkst atraut no ķermeņa – ūdens jālej virsū apģērbam. Ja parādās tulznas, tās nedrīkst pārplēst.

Līdz brīdim, kad ierodas mediķi, brūci nedrīkst pārsiet, vienīgais izņēmums ir speciāla pretapdeguma pārsēja uzlikšana. Pretapdeguma pārsējus var iegādāties aptiekās, un ar tiem ieteicams papildināt mājas aptieciņas saturu. Tāpat uz brūces nedrīkst likt kāpostu lapas, skābo krējumu, eļļu vai ziedes un smēres, kas nav paredzētas apdegumu kopšanai. Pēc šādas ārstēšanas uz apdegušās vietas tiek radīta labvēlīga vide baktērijām.