Otrdiena, 21.maijs

redeem Akvelīna, Ernestīne, Ingmārs

arrow_right_alt Vakara Ziņas

Marika Ģederte savā ģimenē uzņem taizemiešu meiteni

© Vakara Ziņas

Latvijas blondīņu asociācijas «Go Blonde» prezidentes Marikas Ģedertes ģimene uz laiku kļuvusi par audžuvecākiem taizemiešu meitenei Manussavee jeb Pondai. Šis lēmums rūpīgi apspriests gan ar vīru Ģirtu, gan dēlu Robiju, kurš mācās otrajā klasē.

Skatās pat horoskopa zīmi

Marika un Ģirts Ģederti pirmo reizi ir kļuvuši par viesu ģimeni – 16 gadus vecā taizemiešu meitene Manussavee ar «AFS Latvija» atbalstu Latvijā ieradusies augusta izskaņā. Meiteni ikdienā īstā ģimene un draugi sauc par Pondu, ko viņa lūgusi arī darīt viesu ģimenei. «Mēs ļoti rūpīgi iepazināmies ar visu meiteņu motivācijas vēstulēm un anketām, un Pondu izvēlējāmies pēc viņas interesēm – peldēšana, teniss. Pievērsām uzmanību arī horoskopa zīmei. Mums bija svarīgi, ka meitene ir aktīva, jo tāds dzīves ritms ir arī mums. Svarīga bija arī labas angļu valodas prasme ne tikai Pondai, bet arī vismaz vienam no vecākiem,» »VZ« klāsta Ģederte. «Priecājamies, ka mūsu dēlam Robijam nu ikdienā iespējams mācīties angļu valodu, sazinoties ar meiteni.»

Mācēs labāk gatavot

Ģederte arī pati savulaik pēc vidusskolas beigšanas ar līdzīga centra starpniecību devusies uz Ameriku. Ceļošana Ģedertu ģimenē vispār ir neatņemama aktivitāte. «Taizemē mūsu ģimene nekad nav bijusi, tuvākā valsts ir bijusi Šrilanka. Arī taizemiešu kultūra īpaši nav interesējusi, bet tagad labprāt šo valsti izvēlēsimies kā vienu no galamērķiem nākotnē,» atzīst Marika. Pirms tam blondīņu asociācijas prezidente mācējusi pagatavot vien divus taizemiešu ēdienus – Tom Yum zupu ar garnelēm, kā arī rīsus ar kokospienu, sarkano kariju, speciālām garšvielām un vistu, bet tagad viņa pilnveidos savas kulinārās prasmes. «Abi ar vīru esam pikantu ēdienu piekritēji. Daudzus no ēdieniem esam izmēģinājuši restorānos ceļojot, tajā skaitā taizemiešu ēdienus, īpaši jau Tom Yum zupu ar citronzāli, garnelēm vai vistu. Otri favorīti ir meksikāņu ēdieni, ko iemācījos gatavot, dzīvojot Amerikā. Šad un tad kopīgi taisām suši.» Līdz ar Pondas atbraukšanu Ģedertu ģimene jau bija gatava teju katru dienu gatavot rīsus, taču meitene nav izlepusi un nenoniecina visparastāko latviešu virtuvi.

Par ģimenes pieaugumu nedomā

Taizemiešu meitene nepilnu divu mēnešu laikā jau iejutusies jaunajā ģimenē un skolas kolektīvā Ādažos, kur ir Ģedertu ģimenes māja. «Esam priecīgi, ka mūsu ģimenē ir ienākusi Manussavee, jo ar Pondu mums ir pilnīga raksturu saderība – viņa ir mierīga, ļoti atsaucīga un apzinīga. Mūsu kontaktpersona no «AFS Latvija» informēja par iespējamajiem pārpratumiem, bet tos jau pašā sākumā esam izrunājuši. Es runāju angliski, tā ka mums nav problēmu ar komunikāciju. Ja kaut kas nav kā vajag, vienmēr pasaku uzreiz,» stāsta Ģederte. Viņas sadzīvē pēc būtības nekas neesot mainījies, jo Marikai vienmēr ir patikuši bērni, un viņa dažkārt labprāt pieskata arī citu atvases. Tā kā Ģedertes dzīves ritms ir aktīvs, tad ar meitenes ienākšanu ģimenē viņa labāk sapratusi, ka pašreizējais darbs un ikdiena pagaidām nepieļauj ģimenes pieauguma plānošanu. Ģederte gan pieļauj, ja dzīves ritms būs mierīgāks, tad saņemšoties otrā bērniņa radīšanai, taču – visam savs laiks.