Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Izklaide

Romā plāno aizliegt "dzīvo statuju" darbošanos

Itālijas galvaspilsētas Romas kultūras pārvalde sagatavojusi likumprojektu, kas aizliegs pilsētniekiem piepelnīties, tēlojot «dzīvās statujas». Ierēdņi ir pārliecināti, ka šāda nodarbe neprasa nekādu aktiera meistarību un ir pielīdzināma parastai ubagošanai. Turklāt pastāv aizdomas, ka arī «dzīvo statuju» biznesu kontrolē mafija.

Romas mērijas kultūras departamenta vadītāja vietnieks Federiko Molikone paziņojis, ka «dzīvo statuju» pilsētas centrā esot savairojies par daudz un tās jau sākušas radīt neērtības. «Ir dzirdētas sūdzības, ka ļaudis, kuri tēlo statujas, pēkšņi metas pakaļ kādam tūristam, kurš tās nofotografējis, bet aizmirsis noliktajā cepurē iemest kādu monētu. Tad iet vaļā skaļa bļaušana un pat rupja lamāšanās,» skaidrojis Molikone.

Ierēdnis ir pārliecināts, ka statuju tēlotāji «nedemonstrē nekādu māksliniecisko aktivitāti» – vienkārši stāv un gaida, kad kāds viņus aplaimos ar naudu. «Ar ko tad tas principā atšķiras no banālas ubagošanas un diedelēšanas, kas mūsu pilsētā ir aizliegta?» retoriski jautājis Molikone, iesniedzot mērijā priekšlikumu par «dzīvo statuju» darbības aizliegšanu. Viņš arī paudis aizdomas, ka ienesīgākās vietas, kur mēdz uzturēties «dzīvās statujas», kontrolē noziedzīgie grupējumi, kas Romā ieviesuši savu kārtību un iekasē meslus no ļautiņiem, kas dzīvo uz tūristu rēķina. «Arī tas, ka statujas tēlo lielākoties mākslas augstskolu studenti, kuri šādā veidā apgūst pantomīmu, ir tikai mīts – mums ir darīšana ar profesionāliem diedelniekiem,» asi sacījis ierēdnis.

Pie viena ticis arī ielu muzikantiem – turpmāk viņiem būs atļauts uzstāties tikai līdz desmitiem vakarā, bet tiem, kuri tiks pieķerti kādos pārkāpumos, policijai dotas tiesības konfiscēt mūzikas instrumentus un pastiprinātājus.