Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Prezidents neparedz, ka jaunā valdība varētu kļūt ilglaicīga

Valsts prezidents Andris Bērziņš neparedz, ka jaunā valdība kļūs ilglaicīga, jo tās vairākums ir trausls.

"Nevaru apgalvot, ka šī valdība kļūs ilglaicīga. Šī situācija ar 50 + 6 balsīm neliekas pārāk stabila, ja būs jāpanāk tik daudz kompromisu. Bet redzēsim...., " piektdien "Latvijas avīzē" publicētā intervijā saka Bērziņš.

Taču, atbildot uz jautājumu, vai Bērziņš varētu atlaist 11.Saeimu, jo liela daļ sabiedrības šobrīd jau vīlusies vēlēšanu rezultātos un runā, ka varētu atlaist arī jauno parlamentu, saka, ka viņa rīcība būs loģiska.

"Mana rīcība būs loģiska un atbilstoša situācijai. Iepriekšējā reizē es attiecīgajam rīkojumam jēgu īsti neredzēju," sacīja prezidents.

vēstīts, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš trešdien nolēma uzticēt jaunās valdības veidošanu esošajam premjeram Dombrovskim. Valsts prezidents uzskata, ka ilgāka vilcināšanās valdības veidošanā var radīt nopietnu apdraudējumu darbam pie nākamā gada valsts budžeta un citu nozīmīgu lēmumu pieņemšanas.

Līdz ar to pašreizējais koalīcijas modelis, ko veidotu "Vienotība", Nacionālā apvienība un Zatlera Reformu partija (ZRP), kā arī no ZRP izstājušies deputāti, ir vienīgais, kas pašlaik dod reālu iespēju izveidot valdību. Tajā pašā laikā šāds lēmums neliedz partijām rīkoties, lai piedāvāto modeli uzlabotu, uzsvēris Bērziņš.

11.Saeimas vēlēšanās uzvarēja "Saskaņas centrs", iegūstot 31 deputāta vietu, ZRP ieguva 22, bet seši deputāti no partijas izstājās, "Vienotībai" tika 20 vietu, Nacionālajai apvienībai – 14, bet Zaļo un zemnieku savienībai – 13 deputātu mandātu.