Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Liepājas Ezerkrasta sākumskolā ar tuberkulozi saslimusi skolotāja un divi audzēkņi

Liepājā pēc tam, kad šajā mācību gadā ar tuberkulozi saslima kāda Ezerkrasta sākumskolas skolotāja, tuberkuloze atklāta arī diviem skolas audzēkņiem, ziņo laikraksts "Kurzemes Vārds".

Vecāki pauduši sašutumu, ka skolas direktore nesasauc vecāku sapulci un neizskaidro situāciju. Skolas direktore Dace Bunka aģentūrai BNS gan uzsvēra, ka vecākiem par radušos situāciju ir sniegta rakstveida informācija skolēnu dienasgrāmatās un pēc tam, kad bijis skaidri zināms, ka skolotāja ir saslimusi, konkrētajā klasē sasaukta arī vecāku sapulce.

Līdz šim visu skolas darbinieku sanitārajās grāmatiņās viss esot bijis kārtībā, bet konkrētajai skolotājai slimība konstatēta ikgadējās pārbaudēs vasarā, pēc kurām viņa skolā šoruden nav atsākusi strādāt.

Kad sākumskolas skolotājai konstatēja tuberkulozi, pārbaudes veica visiem skolas audzēkņiem un darbiniekiem. Pieaugušie bija veseli, taču bija inficēti 20 bērni. Plaušu slimību ārsts Andris Kristons laikrakstam paskaidroja, ka tas gan vēl nenozīmē, ka šie bērni ir slimi.

Vispirms viņu veselību pārbaudīja Liepājā, bet tos, kuriem bija vajadzīga specifiskāka izmeklēšana, nosūtīja uz Tuberkulozes un plaušu slimību klīniku Rīgā. Kristons pastāstīja, ka pagaidām uz turieni nosūtīti septiņi bērni, bet, iespējams, šīs pārbaudes būs vajadzīgas vēl kādam.

Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) Tuberkulozes un plaušu slimību klīnikas virsārste Andra Cīrule aģentūrai BNS apstiprināja, ka ar tuberkulozi ir saslimuši divi Ezerkrasta sākumskolas audzēkņi un vēl vairāki ir inficēti. Saslimušie ārstējas stacionāri, bet inficētajiem tiek dotas profilaktiskas zāles, lai viņi nesaslimtu.

Cīrule uzsvēra, ka ir atšķirība, vai cilvēks ir inficēts ar tuberkulozi, vai arī viņš ar šo infekciju jau ir saslimis. Ar tuberkulozi saslimst tikai 5‒10% inficēto, un situācijā, kad bērniem tiek doti profilaktiski preparāti, viņiem saslimt nevajadzētu. Visticamāk, bērni ir bijuši vakcinēti pret tuberkulozi, jo šo poti saņem apmēram 95% mazuļu uzreiz pēc dzimšanas, tomēr tā pilnībā nepasargā no saslimšanas ar tuberkulozi, bet gan tikai no smagām tuberkulozes formām.

Tuberkulozes ārstēšana ilgst aptuveni sešus mēnešus ‒ sākotnēji pacients ārstējas slimnīcā, pēc tam ambulatori.

Noteikumi paredz, ka katram izglītības iestādē strādājošajam cilvēkam reizi gadā ir jāveic veselības pārbaude, ko reģistrē sanitārajā grāmatiņā. Pašlaik Veselības inspekcijas speciālisti veic pārbaudi, lai pārliecinātos, vai saslimusī skolotāja šādas pārbaudes bija veikusi un vai viņas veselības stāvoklis bija atbilstošs tam, lai strādātu izglītības iestādē.

Veselības inspekcijas (VI) pārstāve Dace Vīksna aģentūrai BNS pastāstīja, ka inspekcijas darbinieki 18.oktobrī devušies pārbaudē uz izglītības iestādi un uzrādītās medicīnas grāmatiņas liecinājušas, ka visiem darbiniekiem ārsts atļāvis strādāt profesijā. VI vērtēs gan ārsta, gan saslimušās skolotājas un skolas vadības atbildību šajā situācijā. Izmeklēšanas ilgums būs atkarīgs no pārbaudes apmēra, un pagaidām esot pāragri spriest, kad varētu būt zināmi rezultāti.