Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas Dome tuvākajā laikā sola nojaukt simt graustu

Rīgas dome vairs neauklējas ar privātīpašnieku graustiem, un šāda rīcība likusi sarosīties to īpašniekiem. Arī pašvaldībai pieder 12 grausti, kuri jālikvidē iespējami īsā laikā.

Rīgas vicemērs Andris Ameriks saka: «Esam no emocijām pārgājuši uz praktisku rīcību. Vairs nesakām, ka Rīgā ir nesmukas mājas, un ar to viss beidzas.» Nepabeigtās būves ir sadalītas vairākās kategorijās pēc to bīstamības pakāpes. «Kā slimnieki – kam jāmirst, kam jādzīvo, bet jādzer zāles, un kam vajadzīgi tikai vitamīni profilaksei,» tēlaini raksturo vicemērs. Vairāk nekā simt ēkas ir steigšus jānojauc.

A. Ameriks uzskata, ka šā sasaukuma laikā Rīgas dome panāks, ka šo simtnieku savedīs kārtībā.

Rīgas domes Īpašuma departamenta speciālisti šomēnes devās pārbaudīt, vai beidzot tiek nojaukts nepabeigtās celtniecības objekts Čakstes gatvē (blakus Valdeķu ielai 54/10). «Ar īpašniekiem ir tā – viņi mierīgi guļ, kamēr viņiem liek mieru. Mēs mieru neliekam. Valdeķu ielas grausta īpašniekiem teicām – tā, buldozers jau ir atvests,» stāsta A. Ameriks. Ja īpašnieks domes noteiktajā termiņā būvi nenojauktu, to izdarītu pašvaldība un izdevumus piedzītu no īpašnieka. Ziepniekkalnā, Čakstes gatvē, jau 20 gadus turpina drupt trīs nepabeigti objekti. Tāpēc augusta beigās dome pieņēma lēmumu par piespiedu demontāžu

SIA A.F.P. of North America Inc. pastāvīgā sabiedrība Latvijā piederošajiem bīstamajiem nepabeigtās celtniecības objektiem.

Arī grausts Lomonosova ielā 5 ir atzīts par avārijas stāvoklī esošu. Tas apdraud gājējus, tāpēc kādreiz skaistā, 1911. gadā celtā mūra īres nama atliekas ir jādemontē. Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija bija prasījusi ēku saglabāt, jo tā atzīta par vietējās nozīmes arhitektūras pieminekli (arhitekts Mihails Eizenšteins). Diemžēl no kādreizējās godības saglabājusies tikai fasāde. A. Ameriks uzdeva Īpašuma departamentam gatavot domes lēmumprojektu par objekta piespiedu sakārtošanu, un tam jābūt gatavam līdz 31. oktobrim.

Nekavējoties jānojauc arī kādreizējā universālveikala Jugla ēka Murjāņu ielā 59,61A, kas bojāta ugunsgrēkā. Uz Murjāņu ielas tieši ēkas priekšā atrodas sabiedriskā transporta pieturvieta, tuvumā atrodas Rīgas Juglas vidusskola. Arī grausts Gunāra Astras ielā 4 ir atzīts par ļoti bīstamu, tāpēc pieņemts lēmums par tā piespiedu demontāžu. Tas atrodas dzīvojamo un publisko ēku kvartālā starp Dzelzavas un Pūces ielu, blakus tirdzniecības centram Mēbeļu nams. Dzelzsbetona karkasa būves celtniecība uzsākta 90. gadu sākumā, taču tā arī nav pabeigta.

Rīgas dome ir pieņēmusi lēmumu līdz decembrim nojaukt pašvaldībai piederošus 12 graustus Biķernieku ielā 260, Lielvārdes ielā 130, Mazajā Nometņu ielā 19A un 68, Silikātu ielā 5, Jaunciema gatvē 6, Jūrmalas gatvē 22, Sparģeļu ielā 1, Tapešu ielā 16, Ūnijas ielā 93, Ķeguma ielā un Maskavas ielā.