Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Latvijā

"Viasat" un TV3 būs jāmaksā Konkurences padomes noteiktais 90 tūkstošu latu sods

Kompānijām "Viasat" un "TV3 Latvia" būs jāmaksā Konkurences padomes (KP) noteiktais kopumā 90 tūkstošu latu sods par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Augstākās tiesas preses sekretāre Baiba Kataja aģentūru BNS informēja, ka Senāts piektdien atstāja negrozītu Administratīvās apgabaltiesas spriedumu 2010.gada 17.decembra spriedumu, ar kuru noraidīta uzņēmumu prasība atcelt KP lēmumu par soda naudas noteikšanu.

Senāta spriedums nav pārsūdzams.

KP 2009.gada 18.jūnijā par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu "Viasat" piemēroja 47,4 tūkstošu latu sodu, bet "TV3 Latvia" ‒ 40 tūkstošu latu sodu. Uzņēmumi šo lēmumu pārsūdzēja tiesā.

Iepriekš KP informēja, ka TV3 kanālu vairumtirdzniecības līmenī citiem maksas televīzijas operatoriem ir tiesīga izplatīt gan "TV3 Latvia", gan "Viasat", kas ir savstarpēji saistīti uzņēmumi un kopīgi īsteno stratēģiju attiecībā uz TV3 kanāla izplatīšanu. Abu kompāniju pārkāpums izpaudies kā kanāla TV3 sasaistīšana ar citiem "Viasat" piedāvātajiem kanāliem. "TV3 Latvia" un "Viasat" TV3 kanāla retranslēšanas licences saviem sadarbības partneriem piedāvāja iegādāties tikai komplektā ar kanāliem 3+, TV6 un "VIASAT Sport Baltic". Savukārt "Viasat" TV3 kanāla retranslēšanas licenci vienam sadarbības partnerim ‒ kompānijai "Lattelecom" ‒ piedāvāja iegādāties tikai "Viasat Gold" pakā, liedzot no tajā iekļautajiem kanāliem veidot savas programmu pakas.

KP norādīja, ka "Viasat" un "TV3 Latvia" kā vienīgie TV3 kanāla retranslēšanas licenču izplatītāji atrodas dominējošā stāvoklī TV3 kanāla izplatīšanas tirgū Latvijas teritorijā, tādējādi uz tiem attiecas dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas aizliegums, kas nozīmē arī aizliegumu sasaistīt dažādus pakalpojumus, šajā gadījumā ‒ padarīt TV3 kanāla retranslēšanas licences iegādi atkarīgu no tā, vai klienti iegādāsies arī citu kanālu vai kanālu paku licences.

Lietu pret "Viasat" un "TV3 Latvia" KP ierosināja pēc "Lattelecom" iesnieguma.