Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Rīgas Austrumu slimnīcas aicinājumam bezmaksas pārbaudīt krūts veselību atsaukušās 150 pacientes

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīcas (Rīgas Austrumu slimnīca) aicinājumam sievietēm uz bezmaksas pārbaudēm pie krūts slimību speciālistiem bijusi liela atsaucība. Kopumā stacionāra "Latvijas Onkoloģijas centrs" speciālisti šodien izmeklējuši teju 150 pacientes.

Iepriekš pierakstījušās bija 147 sievietes, vēl dažas uz izmeklējumiem ieradās bez iepriekšēja pieraksta.

Pacientes izmeklēja desmit krūts ķirurgi, seši radiologi nodrošināja padziļinātus izmeklējumus. Nedaudz vairāk nekā 40 sievietēm bija nepieciešama papildus diagnostika un bez maksas tika veikta mamogrāfija un sonoskopija. Kopumā ārsti secina, ka lielākajai daļai uz pārbaudēm atnākušajām sievietēm nopietnas krūts veselības problēmas nav bijušas.

Latvijas Onkoloģijas centra galvenais ārsts Viesturs Krūmiņš atzinīgi vērtē sieviešu rūpes par veselību, atsaucoties aicinājumam uz bezmaksas izmeklējumiem. Ārsts uzskata, ka ir svarīgi arī turpmāk aktualizēt nepieciešamību regulāri veikt krūts veselības pārbaudes, tāpēc, izvērtējot rezultātus, tiks lemts, vai šādas akcijas rīkot arī turpmāk.

Kā liecina statistikas dati, pagājušajā gadā krūts audzējs diagnosticēts 1016 pacientu. 30% gadījumu tas bijis vēlīnā stadijā.

Latvijas Onkoloģijas centrs ir vadošā onkoloģisko slimnieku aprūpes iestāde Latvijā, kur palīdzību sniedz divām trešdaļām pacientu ar onkoloģiskām saslimšanām.