Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Aicina nebūt vieglprātīgiem pret veselības profilakses pasākumiem

Sākas skolas brīvdienas un daudzas ģimenes, pagarinot vasaru, jau nolēmušas doties ceļojumā uz siltākām zemēm, citas ģimenes izvēlējušās doties uz tuvākajām kaimiņvalstīm, vai apceļot Latviju.

Lai atpūta izdotos un ceļojuma laikā neciestu veselība, lai mājās visi ceļotāji atgrieztos sveiki un veseli - Latvijas Infektoloģijas centra speciālisti atgādina profilakses pasākumus un aicina ceļotājus pret tiem neizturēties vieglprātīgi, bet tos ievērot.

LIC pieredze rāda, ka pēdējos gados Latvijā pieaudzis to infekcijas slimību skaits, ar ko Latvijas iedzīvotāji saslimuši atrodoties ārzemēs (2010.gadā reģistrēts 51 šādas saslimšanas gadījums ).

Visbiežāk ceļotāji ārzemēs inficējušies ar akūtām zarnu infekcijām Denges drudzi, A hepatītu un malāriju. Šobrīd epidemiologi vērš ceļotāju uzmanību faktiem, ka Francijā turpinās masalu uzliesmojums, Itālijā reģistrēti Rietumnīlas drudža gadījumi, Turcijā un Ēģiptē akūto zarnu infekciju uzliesmojumi. Šobrīd arī dodoties uz tuvo kaimiņzemi – Igauniju, ir jāzina, ka tur reģistrēti vairāki desmiti saslimšanas gadījumu ar A hepatītu. Visvairāk saslimušo reģistrēts Vīlandes reģionā.

Plānojot ceļojumu uz eksotiskajām valstīm, iesakām konsultēties Latvijas Infektoloģijas centra Tropu un ceļotāju slimību kabinetā, kur speciālisti sniegs visu nepieciešamo informāciju par piesardzības pasākumiem, kas jāveic, dodoties uz konkrētu valsti. „Protams, ātri izšķiroties par došanos ceļojumā, neatliek laika apmeklēt speciālistus, lai saņemtu kvalitatīvu konsultāciju. Ir tomēr jāzina, ka izvairīties no iespējamām infekcijām vienmēr palīdzēs rūpīga profilakses pasākumu ievērošana”, saka LIC Epidemioloģiskās drošības un sabiedrības veselības departamenta Infekcijas slimību epidemioloģiskās uzraudzības un imunizācijas nodaļas vadītāja Irina Lucenko.