Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Pasaulē

Eiropa palaiž pirmos viedās satelītnavigācijas sistēmas Galileo satelītus

21. oktobris — Eiropa spērusi nozīmīgu soli savā vēsturē - no Kourou Francijas Gviānā palaisti pirmie divi Galileo satelīti.

Ar “Soyuz” kosmisko nesējraķeti tiem jāsasniedz orbīta 23 000 kilometru augstumā. Eiropa ir vēl vienu soli tuvāk viedai satelītnavigācijas sistēmai, kura lielā mērā ietekmēs mūsu ekonomiku un ikdienas dzīvi. Eiropas rūpniecība jau gatavojas, lai varētu izmantot Galileo programmu un sniegt uzņēmumiem un pilsoņiem tiešu pieeju satelītnavigācijas signālam no Eiropas.

No 2014. gada jauna satelītu konstelācija dos iespēju uzlabot tādus pakalpojumus kā precīzākas transportlīdzekļu navigācijas ierīces, efektīva transporta vadība, meklēšanas un glābšanas pakalpojumi, drošāki banku darījumi, kā arī droša elektroenerģijas apgāde. Visu šo pakalpojumu efektīva darbība ir lielā mērā atkarīga no satelītnavigācijas tehnoloģijām. Kopējo ekonomisko ietekmi nākošajos 20 gados lēš uz apmēram 90 miljardiem eiro.

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Antonio Tajāni, kura atbildības joma ir rūpniecība un uzņēmējdarbība, sacīja: “Šis ir skaists mirklis visiem Eiropas iedzīvotājiem. Satelītu palaišana ir pierādījums Eiropas panākumiem kosmosa jomā. Aicinu Eiropas rūpniecības nozari un MVU nekavējoties izmantot lielās ekonomiskās iespējas, ko sniedz šī sistēma — esiet inovatīvi jau tagad! Eiropas pilsoņi var būt pārliecināti — Galileo tūlīt kļūs par mūsu ikdienas sastāvdaļu.”