Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā

Paredz slieku un no tām iegūto produktu aprites kārtību

Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi grozījumus Ministru kabineta (MK) 2009. gada 20. oktobra noteikumos Nr.1204 „Dzīvnieku un no tiem iegūto produktu aprites kārtība, kas nav regulēta Eiropas Savienības tieši piemērojamos tiesību aktos par bioloģisko lauksaimniecību”, ko šodien izsludināja valsts sekretāru sanāksmē.

Šobrīd Latvijā ir kļuvusi aktuāla slieku un vermikomposta ražošana atbilstoši bioloģiskās lauksaimniecības prasībām, līdz ar to izmaiņas noteikumos paredz arī slieku un no tām iegūto produktu aprites kārtību. Grozījumi paredz, ka slieku un no tām iegūto produktu ražotājiem būs iespēja sertificēt šos produktus.

Ņemot vērā to, ka dambriedis un muflons augumā ir ievērojami mazāks nekā staltbriedis, noteikumos plānots precizēt briežu dzimtas dzīvnieku un muflonu maksimālo skaitu uz hektāru. Paredzams, ka turpmāk uz hektāru ganībās drīkstēs būt līdz 10 dambriežiem vai līdz 13 mufloniem. Līdz šim bija noteikts vienāds muflonu un visu briežu dzimtas dzīvnieku skaits uz hektāru neatkarīgi no sugas.

Tāpat grozījumi noteikumos paredz precizēt bioloģiskās lauksaimniecības kontroles institūciju, nosakot, ka tā ir valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību „Sertifikācijas un testēšanas centrs” Atbilstības novērtēšanas nodaļas Bioloģiskās lauksaimniecības sektors.