Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Ekonomika

Dombrovskis: banku rekapitalizācija jāveic tā, lai netiktu ierobežota kreditēšana

Banku sektora rekapitalizācija jāveic tā, lai netiktu ierobežota kredītu pieejamība, svētdien, pēc piedalīšanās ārkārtas Eiropadomes sanāksmē, video komentārā atzīmē Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Viņš norāda, ka svētdien ārkārtas Eiropadomes sanāksmē galvenais jautājums bija saistīts ar eiro zonas finansiālo stāvokli, tajā skaitā apskatīti divi būtiski jautājumi - banku sektora stabilitāte un banku rekapitalizācija, kā arī Grieķijas un citu eiro zonas valstu finansiālā krīze, nepieļaujot tās izplatīšanos.

"Attiecībā uz banku sektora finansiālo stabilitāti galvenais uzstādījums ir nodrošināt to, lai bankām ir pieejami līdzekļi banku sektora rekapitalizācijai, vai caur Eiropas finanšu stabilitātes instrumentu, vai caur citiem instrumentiem. No Latvijas puses šajā gadījumā ir būtiski, lai, veicot masīvu banku rekapitalizāciju, tā netiktu veikta tādā veidā, ka tiek ierobežota kredītu pieejamību, jo tādā gadījumā tas atkal bremzē ekonomikas izaugsmi," sacīja premjers.

Viņš arī atzīmēja, ka attiecībā uz eiro zonas valstu finansiālo stabilitāti galvenā problēma joprojām ir Grieķija, kur jau notiek sarunas par iespējamo privātā sektora dalību, norakstot daļu no Grieķijas parāda, un nodrošināt, lai būtu pieejami pietiekami finanšu līdzekļi Grieķijas, Īrijas un Portugāles finansiālās stabilitātes nodrošināšanai un, lai šī eiro zonas krīze neizplatītos uz citām valstīm, piemēram, tādām kā Spānija vai Itālija. "Situācija ir pietiekami nopietna, līdz ar to jārīkojas ir ātri," teica Dombrovskis.

Premjers arī atzīmēja, ka trešdien, 26.oktobrī, plānots eiro zonas samits, kurā paredzēts turpinā risināt minētos jautājumus. "Tā ka, cerams, tuvāko dienu laikā būs vairāki būtiski lēmumi, kas uzlabos eiro zonas finansiālo stabilitāti," uzsvēra Dombrovskis.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Dombrovskis sestdien un svētdien piedalījās Eiropadomes darba sesijā, kurā diskutēja par ES ekonomikas politikas iekšējiem un ārējiem aspektiem, kā arī eiro zonas pārvaldības jautājumiem.