Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā

Šlesers vēlējies legalizēt īpašumtiesības Rīgas Tirdzniecības ostā

Bijušais satiksmes ministrs un viens no par oligarhiem dēvētajiem Ainārs Šlesers vēlējies legalizēt īpašumtiesības Rīgas Tirdzniecības ostā, svētdien, atsaucoties uz viesnīcā "Rīdzene", iespējams, notikušām sarunām, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "de facto".

Raidījums ziņo, ka Rīgas Tirdzniecības ostas īpašnieku shēma ir visai sazarota - 44% uzņēmuma daļu pieder "BTH Rīga", 20% - "Latmorporttrans", kura īpašnieks ir Rīgas Tirdzniecības ostas vadītājs Ralfs Kļaviņš, savukārt pārējās daļas – jeb 36% pieder "Piejūras investīcijām", kura īpašnieks ir Šveicē reģistrētā "ZEIN Holding AG".

"de facto" informē, ka raidījuma rīcībā nonākušās sarunas ļaujot secināt, ka 2010.gadā vairāku mēnešu garumā kalta darīju ķēde, ar kuras palīdzību Šlesers plānojis legalizēt īpašumtiesības Rīgas Tirdzniecības ostā, tostarp ticis plānots kā Šveices kompānijai piederošās daļas nonāktu līdz Šleseram. Pēc raidījuma ziņotā, šim mērķim bijis plānots izmantot Šlesera ģimenei piederošo uzņēmumu "Avadel", tāpat apsvērta doma darījumā iesaistīt "Rietumu banku".

"Paskaties. Izcili! Izdomāju: Šveice, "Rietumu banka", "Avadels", un attiecīgi šeit ir Viesturs [Koziols]. Neatdod parādu. Bet man vajag naudu. Man vajag naudu. Es piedāvāju sekojošu variantu: ka šo struktūru pārņem "Rietumu banka" 100-procentīgi. Bet man ir, jeb bankas struktūra paņem," kādā sarunā ar Rīgas Tirdzniecības ostas vadītāju Ralfu Kļaviņu, pēc raidījuma ziņotā, sacījis Šlesers.

Tāpat citās sarunās, pēc raidījuma ziņotā, arī minēts, ka zem Šveices holdinga vēl pirms pārņemšanas būtu jānonāk arī "Zaķusala estate" un "Jaunrīgas attīstības uzņēmumam".

"Tātad, ideja ir sekojoša. Es esmu runājis ar [Leonidu] Esterkinu, ar "Rietumu banku". Tikko te Viesturs [Koziols] arī ir bijis. Tātad, mums ir kā? Te Viesturs Koziols. "Avadels". Aptuvenā, līguma attiecības ar procentiem – viens komats astoņi. Jā? Nu, lūk. Un, un tad doma ir sekojoša. "Rietumu banka" jeb "Rietumu bankas" struktūra iegādātos no Viestura [Koziola] Šveices uzņēmumu. Jā? Nu, runa ir par trīs latiem. Jā? Un tā doma ir tā, kad, es domāju, kad šeit nevis "Avadel", bet mums ir vēl viena struktūra, "Alter"," sacījis Šlesers.