Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Saskaņieši turas līderos, zatlerieši strauji zaudē

© nra.lv

Mēnesi pēc 11. Saeimas ārkārtas vēlēšanām Zatlera Reformu partija (ZRP) piedzīvojusi strauju popularitātes kritumu. Savukārt apvienība Saskaņas centrs (SC) joprojām ir zirgā un, kaut arī neatrodas pie varas, pašlaik ir vispopulārākā.

Tirgus un sociālo pētījumu aģentūras Latvijas fakti no 12. līdz 19. oktobrim veiktā aptauja liecina, ka SC atbalstītāju ir visvairāk – 23,6%, Vienotībai – 13,9%, ZRP – 10,9%, Nacionālajai apvienībai – 6,8%, Zaļo un zemnieku savienībai – 6,6%.

Sociologs Aigars Freimanis skaidro, ka SC elektorāts ir noturīgs un lojāls kopš 2006. gada un «tas ir fenomens, kas pastāv mūsu politikā». «Pēc vēlēšanām situācijā nekas nav mainījies un SC var justies apmierināts attiecībās ar savu vēlētāju, bet ne vairāk,» norāda A. Freimanis.

Savukārt Vienotība ir politiski daudz rafinētāka un prot vismaz uz āru neparādīt tik daudz netīrās veļas kā, piemēram, ZRP. Pēdējai par labu nav nācis sešu šķeltnieku demaršs, taču arī pirms tam šo partiju regulāri satricināja dažādi lielāki un mazāki īleni, kas izlīda no maisa: Edmunda Sprūdža neskaidrās peripetijas ar izglītību un uzņēmējdarbību, dīvainības ap ziedotājiem studentiem un bezdarbniekiem, pārmetumi par vienas apsardzes firmas TM Security ietekmi utt.

A. Freimanis ZRP reitingu pašreizējos rezultātus pamato ar varas vertikāles un partijas ideoloģijas trūkumu, un šo iemeslu dēļ ZRP atrodas «labākajā gadījumā» tapšanas stadijā. Tāpēc arī vēlētājs ir svārstīgs. Sociologs vērtē, ka ZRP apvienojušies cilvēki, kuriem galvenais sauklis ir pret. «Taču tas ir emocionāls sauklis,» viņš saka. Pēc pašreizējās aptaujas, ZRP popularitāte kritusies par 5%. Tas nozīmē, ka partija zaudējusi apmēram 30 procentus savu vēlētāju balsu. Atgādināsim, ka septembrī, dažas dienas pirms ārkārtas vēlēšanām, ZRP atbalstu izteica 15,3% Latvijas iedzīvotāju.

Arī septembrī reitingu līderis bija SC – pirms nepilna mēneša partiju apvienībai savas balsis bija gatavi atdot 21,2% vēlētāju. Pirms mēneša Vienotība un ZRP bija vienādās pozīcijās – par abām partijām bija gatavi balsot gandrīz vienāds skaits vēlētāju: attiecīgi 15,1 un 15,3%. Sacensība starp abiem politiskajiem spēkiem, tuvojoties ārkārtas vēlēšanām, bija sīva, jo gandrīz katru dienu te viena, te otra ieņēma līderpozīcijas.

***

11. Saeimas partiju reitingi

Saskaņas centrs 23,6%

Vienotība 13,9%

Zatlera Reformu partija 10,9%

Visu Latvijai!-TB/LNNK 6,8%

Zaļo un zemnieku savienība 6,6%

Avots: Latvijas fakti, 12.–19. oktobris