Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Māja \ Sarunas

Burbuļi. Miljons kā minimums

© publicitātes foto

«Burvju mākslinieku izrādei tērpus radīju pirmoreiz. Interesanti! Tas ir līdzīgi, kā veidot kostīmus teātra izrādei, operai, baletam vai cirkam – var ielikt vairāk fantāzijas,» saka ekstravagantā modes māksliniece Elita Patmalniece. Viņa radījusi krāšņus kostīmus iluzionistu Daces un Enriko Pecolli jaunajam ziepju burbuļu, lāzeru un specefektu šovam Bubblelandia.

Bubblelandia jeb Burbuļu pasaule ir oriģināla, vēl nebijusi skatuves izrāde, kurā apvienotas daudzas skatuves mākslas: cirka, teātra un komēdiju māksla, teatralizēta deja, oriģināli un spilgti skatuves specefekti, un galvenajā lomā – krāšņie ziepju burbuļi! To šajā izrādē, kas 29. oktobrī pulksten 15.30 un 19.30 gaidāma Ķīpsalas izstāžu zālē, būs ļoti daudz – neiedomājamās formās, krāsās un izmēros. Dace un Enriko Pecolli sola, ka burbuļu būs miljons kā minimums, un tie būs tikpat pārsteidzoši kā pati dzīve!

Sniegputeņu lielgabali

«Tas būs aizraujošs ceļojums Ziepju burbuļu pasaulē, kur skatītāji iepazīsies ar šīs skaistās fantāzijas pasaules iemītniekiem, kuriem raksturīgas gan ūdens būtņu, gan cilvēciskās īpašības,» stāsta Dace Pecolli, neslēpjot, ka izrāde tapusi, iedvesmojoties no slavenās Kanādas cirka grupas Cirque du Soleil noskaņas.

Izrādē tiks izmantotas jaunākās lāzeru tehnoloģijas, sniegputeņu lielgabali, ziepju burbuļu tornādo, zemo dūmu paklājs, gigantisku dūmu riņķu mašīna, ar dūmiem pildītu ziepju burbuļu mašīnas, ziepju putu specefekti, optiskās ilūzijas un daudzi citi brīnumaini pārsteigumi.

Tikai divas reizes

Stundu un divdesmit minūšu garajā izrādē, kas ir daudzu Latvijas mākslinieku kopīgs projekts, piedalīsies Dace un Enriko Pecoli, Rīgas cirka mākslinieki un deju grupas Buras dejotājas, kā arī ziepju burbuļu teātris no Itālijas. Skatuves paklājs tapis Nacionālajā teātrī, oriģinālmūziku izrādei uzrakstījis komponists Valdis Zilveris, bet par izrādes dalībnieku vizuālo tēlu gādājusi māksliniece Elita Patmalniece, savu roku pielikusi arī Mākslas akadēmijas maģistre Beate Aija Rjabovska un body art meistari. «Būs tikai divas izrādes, pēc tam Bubblelandia te vairs netiks rādīta, jo finansiāli tas galīgi neatmaksājas,» atzīst Dace Pecolli, piebilstot, ka, līdzīgi kā viņu izauklētais starptautiskais iluzionistu festivāls Abrakadabra, arī šis projekts tapis, «ievērojot tradīcijas», – bez sponsoru atbalsta. Tāpēc tālāk ar šo izrādi iluzionisti dosies pasaulē – viņus jau gaida Puertoriko, nākamie rindā pēc Bubblelandia stāv arī atrakciju parki Turcijā un Indonēzijā.

Pati sev pasākums

«Kad nāca piedāvājums veidot tērpus zemūdens pasaules iemītniekiem, es pat nopirku vienu grāmatu par zivīm un jūras augiem,» iedvesmojusies no krāsainajām okeāna zivtiņām, stāsta Elita Patmalniece. Viņa apgalvo: tā jau parasti dara, ja jāveido kostīmi izrādei par konkrētu tēmu, ir tajā jāiedziļinās, ir viss jāizpēta, viss jāzina..

«Nu, nekas tāds jau nav – manā stilā. Neko jaunu jau es nevaru izgudrot,» māksliniece sev raksturīgajā manierē nokomentē savu veikumu, piebilstot, ka viss kopā izskatās «diezgan interesanti». «Nu ir jau tajos burbuļos kaut kāda burvība...» aizdomājas Elita Patmalniece, paužot uzskatu, ka arī pieaugušajiem vajadzētu vairāk ļauties brīnumu pasaulei. «Un kāpēc gan ne?!»

Uz jautājumu, kādos projektos vai pasākumos šobrīd ir iesaistījusies, māksliniece atteic: «Es pati sev esmu lielais pasākums. Man jādomā, kas es esmu, kas man patīk, ko es gribu un ko es varu. Par to es domāju jau kuru gadu pēc kārtas,» viņa nosmej un turpina: «Es taču it kā esmu jau nobriedusi personība, vajadzētu no sevis kaut ko dot ārā, bet es tikai ņemos un ņemos, un domāju visu ko. Nē, nu ir jau normāli,» viņa pasmaida. «Gleznoju. Kaut ko veidoju. Kā parasti. Un darbs ved pie darba...