Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā

Minimālā pensija arī cilvēkiem ar 40 gadu darba stāžu

Labklājības ministrija (LM) izskatīšanai valdībā sagatavojusi dokumentu, kurā rosina arī nākamajos gados saglabāt pašreiz noteiktos vecuma pensiju minimālos apmērus.

Arī turpmāk vecuma pensiju minimālie apmēri nevar būt mazāki par valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu, kas šogad vispārīgā gadījumā ir 45 lati, taču atkarībā no cilvēka darba stāža minimumam tiek piemērots koeficients, kas minimālo pensiju palielina. Proti, cilvēkiem, kuru apdrošināšanas stāžs ir no 10 līdz 20 gadiem, šis koeficients ir 1,1; no 21 līdz 30 gadiem – 1,3; no 31 gada līdz 40 gadiem – 1,5; ja 41 gads un vairāk gadu – 1,7.

Vecuma pensijas minimālo apmēru nosaka pensijas piešķiršanas vai pārrēķināšanas dienā, kā arī mainoties valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēram, norāda LM. Minimālo vecuma pensiju aprēķina, valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu reizinot ar noteikto koeficientu. Vecuma pensijas minimālais apmērs netiek piemērots, ja Latvijas vecuma pensija ir aprēķināta saskaņā ar Eiropas regulu par sociālā nodrošinājuma sistēmu koordinēšanu vai starptautiskajiem līgumiem par Latvijas Republikā uzkrātu apdrošināšanas stāžu, kas ir mazāks par desmit gadiem.

Pēc Labklājības ministrijas rīcībā esošajiem statistikas datiem, 2010. gadā vecuma pensijas piešķirtas 36 450 cilvēkiem, no tiem 11,4 procenti ir garantētās minimālās pensijas. Pērn vecuma pensija minimālā apmērā noteikta 1130 cilvēkiem ar stāžu līdz 20 gadiem, 2712 cilvēkiem arī ar visai lielu darba stāžu – līdz 30 gadiem, kā arī 282 cilvēkiem jau ar darba stāžu līdz 40 gadiem, un minimālo pensiju saņem pat cilvēki, kuriem darba stāžs ir lielāks par 41 gadu, un tādu Latvijā ir 34 cilvēki.

LM šos noteikumus izstrādājusi, jo pensiju likuma pārejas noteikumos noteiktie vecuma pensiju minimālie apmēri ir spēkā līdz šāgada beigām.

***

MINIMĀLĀ PENSIJA LATVIJĀ

• Ja apdrošināšanas stāžs ir no 10 līdz 20 gadiem 49,5 lati

• Ja apdrošināšanas stāžs ir no 21 līdz 30 gadiem 58,5 lati

• Ja apdrošināšanas stāžs ir no 31 līdz 40 gadiem 67,5 lati

• Ja apdrošināšanas stāžs ir no 41 gada un vairāk 76,5 lati

Avots: Labklājības ministrija