Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā

Divi Ādažu poligonā cietušie zemessargi joprojām smagā stāvoklī

Svētdien sprādzienā Ādažu poligonā cietušo astoņu zemessargu veselības stāvoklis pa nakti nav mainījies, un divi no tiem joprojām ir smagā, bet stabilā stāvoklī slimnīcā, pirmdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Labrīt, Latvija!" sacīja Aizsardzības ministrijas pārstāvis Normunds Stafeckis.

Viņš informēja, ka arī pārējie zemessargi joprojām atrodas slimnīcā.

"Mēs ceram uz to labāko un uz viņu drīzu izveseļošanos," sacīja Stafeckis.

Viņš arī sacīja, ka pagaidām joprojām nav zināms konkrēts sprādziena iemesls, taču pastāv aizdomas, ka kāds no zemessargiem Ādažu poligonā varētu būt atradis kādu sprādzienbīstamu priekšmetu, kuru aiznesis laukumu, kur uz brīfingu pēc mācībām bija pulcējušies zemessargi.

Aizsardzības ministrijas pārstāvis arī izteica līdzjūtību zemessarga Ilmāra Mitenberga ģimenei, kurš svētdienas vakarā no gūtajiem ievainojumiem sprādzienā Ādažu poligonā mira.

Rīgas Austrumu slimnīcas pārstāve Dace Kārkliņa pirmdien LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja, ka trīs no cietušajiem zemessargiem atrodas reanimācijā. Tiem ir dažādas politraumas un to stāvoklis joprojām ir smags, bet stabils.

Trīs zemessargi savukārt pārvietoti uz nodaļām, kur turpinās ārstēšanās, bet divi no zemessargiem jau devušies mājās, jo viņiem bija nelielas traumas.

Kārkliņa sacīja, ka šobrīd pāragri vērtēt, kad pārējie zemessargi varētu doties mājās.

Jau vēstīts, ka svētdienas pēcpusdienā Ādažu poligonā pagaidām neskaidros apstākļos sprādzienā, kas notika pēc militāro mācību beigām, cieta kopumā deviņi zemessargi. Militārā policija ir sākusi kriminālprocesu, NBS komandieris ir ierosinājis dienesta izmeklēšanu. Viens no cietušajiem zemessargiem svētdienaas vakarā no gūtajiem ievainojumiem mira.

Sprādziens atskanējis pēc mācību beigām, kad zemessargi pulcējās vienkopus, lai dotos mājās.

"Varu apstiprināt, ka negadījuma cēlonis ir sprādziens. Tas notika Franču kurgānā, kurā pēc praktiskās šaušanas, pirms došanās mājup, bija pulcējušies zemessargi. Tajā brīdī atskanēja sprādziens. Kas sprāga, kāpēc sprāga, skaidrojam," sacīja Stafeckis.

Mācībās Ādažu poligonā nedēļas nogalē piedalījās 80 zemessargu un 18 karavīru.