Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

Nīderlandiešu bandītam neizdodas apturēt filmas izrādīšanu

Nīderlandiešu aktieris Rutgers Hauers nolaupītā Fredija Heinekena lomā. © Scanpix

Nīderlandes tiesa pagājušajā nedēļā noraidīja gangstera Villema Holēdera prasību neļaut izrādīt filmu, kurā attēlots, kā viņš 1983. gadā nolaupījis alus magnātu Frediju Heinekenu.

V. Holēders ir viens no vislabāk zināmajiem bandītiem Nīderlandē. Viņš pirms 28 gadiem piedalījās F. Heinekena un viņa šofera nolaupīšanā — gūstekņi trīs nedēļas tika turēti ieslodzīti kādā noliktavā Amsterdamā, līdz alus impērijas īpašnieka ģimene samaksāja 36 miljonus guldeņu (vairāk nekā 17 miljonu latu mūsdienu naudā) lielu izpirkuma naudu. Par dalību šajā noziegumā V. Holēders pēcāk tika notiesāts uz 11 gadiem cietumā. Notiesāti tika arī trīs pārējie nozieguma līdzdalībnieki, tomēr aptuveni piekto daļu izpirkuma maksas likuma sargiem tā arī neizdevās atrast.

Uz šo notikumu pamata ir tapusi filma Heinekena nolaupīšana. Kinolentē V. Holēdera vārds pieminēts netiek, turklāt filmas veidotāji ir uzsvēruši, ka viņu versija par to dienu notikumiem nav dokumentāls stāsts un nolaupītāju bandas vadoņa tēls ir veidots, sapludinot V. Holēdera un vēl viena cita nolaupītāja personības. Tanī pašā laikā nevar noliegt, ka filmā atveidotais varonis fiziski ļoti līdzinās V. Holēderam. Pieprasot, lai filma netiktu izplatīta, V. Holēdera advokāti norādījuši, ka viņš ir atainots krietni sadistiskāks nekā patiesībā, tādējādi filma graujot viņa reputāciju. Tiesa šīs iebildes tomēr nav uzskatījusi par pietiekami nopietnām, ziņo AP.

Pēc tiesas sprieduma 53 gadus vecais V. Holēders filmas veidotājus ir apsveicis ar uzvaru. Pašlaik viņš atrodas apcietinājumā, kur izcieš deviņu gadu cietumsodu par kādu citu noziegumu, kas saistīts ar naudas izspiešanu. Viens no viņa upuriem ir bijis nekustamā īpašuma tirgotājs Villems Endstra, kurš par izspiešanas mēģinājumu bija arī ziņojis policijai. 2003. gadā V. Endstra tika nogalināts, bet šis noziegums vēl nav atklāts.

F. Heinekens Heineken alus darītavā sāka strādāt 1941. gadā un 1971. gadā kļuva par alusdarītavas vadītāju. Viņa laikā Heineken no tikai Nīderlandē zināma uzņēmuma kļuva par vienu no pasaulē visslavenākajiem alus zīmoliem. Savā nāves brīdī 2002. gadā F. Heinekens tika uzskatīts par Nīderlandes bagātāko cilvēku.