Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

Īrēt mājokli kļuvis dārgāk

Īres tirgus piedāvājumā arvien skaidrāk iezīmējas kvalitatīvu īres dzīvokļu deficīts visās cenu kategorijās, turklāt pieprasījumu vēl vairāk palielināja pieaugošās studentu vajadzības pēc dzīvojamās platības.

Salīdzinot ar 2010. gada vasaras sezonu, īres cena mājokļiem Rīgā 2011. gada vasarā augusi par 10,8%. Mājokļu īres tirgū Jūrmalā vasarā atjaunojies piedāvājums, un īrnieki jau šovasar slēdz līgumus par nākamās vasaras sezonu, liecina Rent in Riga dati.

Vasaras sezonā saglabājās iepriekšējās sezonās novērotā tendence, ka īres tirgus piedāvājumā trūkst gan kvalitatīvu īres dzīvokļu, gan arī vērojams vispārējs dzīvokļu trūkums. Nepietiekamā daudzumā ir gan mēbelēti, gan nemēbelēti dzīvokļi centrā un citos Rīgas rajonos.

Kvalitatīva piedāvājuma trūkums ir izraisījis arī īres maksas kāpumu gada griezumā – caurmērā par 5% līdz 15%, jo pieprasījums joprojām ir ievērojami lielāks par piedāvājumu. Tomēr ir atsevišķas ēkas un rajoni, kurās īres maksas kāpums bijis pat līdz 25%.

Domājams, ka īres dzīvokļu piedāvājuma trūkums izpaudīsies arī turpmāk, jo nav pamata domāt, ka kaut kas varētu krasi mainīties. Jauni īres dzīvokļi tirgu papildina nelielā apjomā, bet esošie īres dzīvokļi tiek izīrēti ļoti ātri, skaidro nekustamo īpašumu operatora Rent In Riga valdes loceklis Jānis Lipša.

Vidējā dzīvokļu īres maksa Rīgas centrā 2011. gada vasarā bija 275 lati mēnesī. Salīdzinājumā ar 2011. gada pavasara sezonu tā nav mainījusies. Salīdzinājumā ar 2010.gada vasaras sezonu vidējā Rīgas centra dzīvokļu īres maksa ir palielinājusies par 10,8%.

Pieprasītākie jaunie projekti īres tirgū vasarā bija Panorama Plaza, Ķengaraga zieds, Skanstes virsotnes un Dienvidu Pakavs 2. Vidējā īres cena dzīvokļiem jaunajos projektos palielinājusies no 5,1 lata par kvadrātmetru jūnijā līdz 5,2 latiem par kvadrātmetru augustā.

Salīdzinājumā ar 2010.gada vasaras sezonu vidējā īres maksa dzīvokļiem jaunajos projektos platībā no 45 līdz 60 kvadrātmetriem 2011.gada vasarā ir pieaugusi par 12%, bet dzīvokļiem platībā virs 60 kvadrātmetriem tā ir palielinājusies par 16,7%. Sērijveida dzīvokļu tirgū vasaras sezonā īpašas izmaiņas nav notikušas, kvalitatīvu sērijveida dzīvokļu piedāvājums nespēj apmierināt īres pieprasījumu.

Tirgū joprojām pieprasītākie ir aptuveni 50 kvadrātmetrus lieli divistabu dzīvokļi. Vasarā nedaudz samazinājies pieprasījums pēc vienistabas dzīvokļiem, bet audzis pēc divistabu un trīs vai četru istabu dzīvokļiem. Vienistabas sērijveida dzīvokļu vidējā īres cena 2011.gada vasarā bija 120 lati mēnesī un salīdzinājumā ar pavasara sezonu tā nav mainījusies.

Divistabu dzīvokļa vidējā īres cena vasarā bija 150 lati mēnesī un salīdzinājumā ar pavasara sezonu arī tā nav mainījusies. Trīs un četru istabu dzīvokļu vidējā īres maksa vasarā bija 220 lati mēnesī un tā ir palielinājusies par 4,8% salīdzinājumā ar pavasara sezonu.

«Grūti atrast izīrējamu privātmāju ar cenu 1 000 līdz 1 500 eiro mēnesī. Arī dārgākajā segmentā ap 2 000 līdz 3 000 eiro mēnesī piedāvājums ir ierobežots, vai arī klientu prasībām neatbilstošs,» norāda Lipša.

«Var prognozēt, ka arī rudens un ziemas sezonā aktivitātē īres tirgū īpašas izmaiņas nav gaidāmas. Īres cenu kāpums ir atkarīgs no tā, kāda būs kopējā ekonomiskā situācija un noskaņojums valstī. Cenas ir atkarīgas arī no piedāvājuma – ja tas tiešām jūtami palielināsies, tad īres cenu kāpums varētu piebremzēties. Tomēr pagaidām īres tirgū mēnesī no jauna ienāk tikai daži desmiti jaunu dzīvokļu piedāvājumi un tie cenu kāpumu nespēj apturēt,» teic Rent In Riga valdes loceklis.