Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Tiesībsargājošo iestāžu atzinumi par ministru amata kandidātiem nav glaimojoši

© F64 Photo Agency

Tiesībsargājošo iestāžu atzinumi nav glaimojoši kādam vai vairākiem ministru amata kandidātiem, un premjera amata kandidāts Valdis Dombrovskis pirmdien vēl rīkos pārrunas ar topošās koalīcijas partneriem.

Valsts prezidents Andris Bērziņš pirmdien pēc tikšanās ar premjeru žurnālistiem apliecināja, ka atzinumi nav glaimojoši kādam kandidātam, taču no sīkākiem komentāriem atteicās, jo tā esot slepena informācija.

Uz jautājumu, vai neglaimojošais atzinums ir par vienu vai diviem kandidātiem, Bērziņš atbildēja: "Runa ir par valdības kopējo sastāvu."

Dombrovskis arī neatklāja, vai neglaimojošie atzinumi ir sniegti par vienu vai vairākiem kandidātiem. No premjera amata kandidāta nevarēja noprast, vai, ņemot vērā tiesībsargājošo iestāžu atzinumu, ir nepieciešama ministru nomaiņa.

Viņš vien atkārtoja, ka vēl ir nepieciešamas papildu konsultācijas ar partiju vadītājiem, lai šīs dienas laikā būtu gatavs gan jaunās valdības sastāvs, gan deklarācija.

Dombrovskis tikai sacīja, ka par "Vienotības" ministriem nav runa.

Savukārt uz jautājumu, vai sarunas ar partneriem nepieciešamas, lai kādu kandidātu nomainītu, Dombrovskis atbildēja, ka konsultācijas vajadzīgas, "lai precizētu atsevišķus aspektus ministru darbā".

Uz jautājumu, kurš būs jaunais tieslietu ministrs, jo Nacionālā apvienība pieteikusi divus kandidātus – bijušo tieslietu ministru Gaidi Bērziņu un advokātu Jāni Bordānu, Dombrovskis atbildēja, ka vēl ir paredzētas sarunas ar koalīcijas partiju vadītājiem.

Vērtējot jaunās valdības sastāvu, Valsts prezidents norādīja, ka, ņemot vērā pašreizējo situāciju un novilktās sarkanās līnijas, tas ir "tuvu optimālam", taču "Latvijā ir iespējams izveidot spēcīgāku" valdību. Bērziņš arī uzsvēra, ka valdības veidošanas process ir jāturpina nekavējoties.

Dombrovskis pirmdien vēl plāno tikties ar Zatlera Reformu partiju (ZRP) un Nacionālo apvienību (NA), taču cer, ka valdību izdosies apstiprināt otrdien. Atkārtoto konsultāciju laiks vēl nav zināms.

Jau vēstīts, ka prezidents pieprasījis atzinumus Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, Satversmes aizsardzības birojam, Valsts ieņēmumu dienestam un Ģenerālprokuratūrai.

Prezidenta aicinātais premjera amata kandidāts Dombrovskis ministru amata kandidātus prezidentam iesniedza pagājušajā nedēļā.

Jaunās valdības apstiprināšana iecerēta otrdien.

Jauno valdību plāno veidot Dombrovska pārstāvētā "Vienotība", ZRP un NA, kā arī seši deputāti, kas ievēlēti Saeimā no ZRP, bet dienu pirms svinīgā zvēresta nodošanas nolēma izstāties no partijas. Uz ministru amatiem gan kandidē tikai "Vienotības", NA un ZRP pārstāvji.