Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Dombrovska valdība noteiks valsts ilgtermiņa intereses ES darbības jomās

Valda Dombrovska trešā valdība plānojusi noteikt valsts vidēja (2014–2020) un ilgtermiņa intereses katrā no Eiropas Savienības (ES) darbības jomām, paredzot, ka ekonomikas un enerģētiskās neatkarības intereses ir nozīmīgākās Latvijas ārpolitikas prioritātes, liecina topošās valdības deklarācijas projekts.

Deklarācijas ārlietu sadaļā arī pausta apņemšanās konsekventi īstenot valdības ārpolitikas pamatuzdevumu – garantēt valsts drošību, nodrošināt ekonomisko stabilitāti un izaugsmi, kā arī veicināt iedzīvotāju labklājību. Kā svarīgākie izpildes instrumenti šā uzdevuma īstenošanai tiks izmantota Latvijas dalība ES un NATO.

Jaunā valdība par uzdevumu noteikusi sagatavošanos Latvijas prezidentūrai ES 2015.gadā, nosakot politiskās prioritātes, izveidojot nepieciešamo institucionālo un loģistikas atbalsta struktūru kā investīciju Latvijas nākotnes konkurētspējas palielināšanai, kā arī izveidot efektīvu ES politikas koordinācijas mehānismu Ministru prezidenta vadībā.

"Stiprināsim divpusējo sadarbību ar tām ES prezidentūras dalībvalstīm, kuras vadīs ES Padomes darbu pirms Latvijas prezidentūras," teikts deklarācijas projektā.

Jaunā valdība arī atbalsta ES politisko un ekonomisko vienotību, kā arī ES paplašināšanos, iesaistot tajā jaunas valstis, kas atbilst pievienošanās kritērijiem. "Iestāsimies par ekonomisko un sociālo izlīdzināšanu kā nozīmīgāko ES kohēzijas politikas reformas mērķi un lauksaimniecības tiešo maksājumu līdzsvarošanu ES dalībvalstu starpā," minēts deklarācijas projektā.

Iecerēts arī padziļināt divpusējo sadarbību ar Igauniju un Lietuvu, kā arī veidot ciešāku dialogu ar Ziemeļvalstīm. Savukārt kā nozīmīgākās ES un NATO valstis Baltijas jūras reģionā noteiktas Vācija un Polija, ar kurām arī plānots padziļināt sadarbību.

Arī šajā valdībā stratēģiskā partnerība ar ASV ir viena no prioritātēm, savukārt attiecības ar Krieviju tiks veidotas, turpinot uz Eiropas vērtībām balstītu dialogu ar Krieviju "visā divpusējo attiecību spektrā uz savstarpējas cieņas un līdztiesības pamatiem".

Jaunā valdība apņēmusies aizstāvēt plašāku Latvijas pārstāvību ANO svarīgākajās struktūrās, kā arī veicināt Latvijas iestāšanos Ekonomiskās Sadarbības un Attīstības Organizācijā (OECD).

"Sekmēsim valsts konkurētspēju un ilgtspējīgu attīstību, īstenosim efektīvu un vienotu ārējo ekonomisko politiku Ārlietu ministrijas vadībā. Aizstāvēsim ārējās ekonomiskās intereses tradicionālajās partnervalstīs, kā arī aktīvi atbalstīsim Latvijas uzņēmumus jaunajos eksporta tirgos, veidojot ciešākas attiecības ar jaunajiem ekonomiskās izaugsmes līderiem Āzijas un Latīņamerikas reģionā," norādīts deklarācijas projektā.

Ārlietu ministrija arī turpinās īstenot attīstības sadarbības mērķus, "samērojot tos ar savām iespējām un ekspertīzi konkrētos reģionos".

Jaunās valdības deklarācijā arī iekļauta sadaļa par Latvijas tēlu un saikni ar tautiešiem. Iecerēts veicināt Latvijas tēla starptautisko atpazīstamību, prezentējot Latviju kā "drošu, ekoloģiski tīru, tautsaimniecības un politiskās reformas veiksmīgi īstenojušu valsti". "Latvija – starptautiskā tūrisma galamērķis, Latvija – solidāra un jaunām idejām atvērta ES valsts, Latvija – uzticama Eiroatlantiskās sadarbības partnere," paredz deklarācija.

Arī šī valdība iecerējusi stiprināt ārvalstīs dzīvojošo Latvijas pilsoņu saites ar dzimteni un, sadarbojoties ar pasaules latviešu organizācijām, sekmēt globāla Latvijas valsts piederīgo tīkla izveidi, lai nostiprinātu latvisko identitāti un sekmētu viņu atgriešanos dzimtenē.