Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Pasaulē

Igaunijā notiesā skolotāju par draudiem, ka Rīgā notiks līdzīgs sprādziens kā Oslo

Igaunijas Harju apriņķa tiesa pirmdien nolasījusi notiesājošu spriedumu skolotājam, kas zvanīja pa neatliekamās palīdzības dienestu telefonu un maldinoši draudēja, ka Rīgā notiks līdzīgs sprādziens tam, kādu Oslo sarīkoja labējais ekstrēmists Anderss Bērings-Breivīks.

Tiesa atzina 49 gadus veco angļu valodas skolotāju Alaru Amtusu, kas iepriekš strādājis vairākās Tallinas skolās, par vainīgu smagā sabiedriskās kārtības traucēšanā un piesprieda viņam gadu ilgu cietumsodu, deviņi mēneši no soda viņam būs jāizcieš nosacīti ar divu gadu pārbaudes laiku. Tā kā apcietinājumā viņš atrodas jau kopš 26.jūlija, reālais cietumsods viņam jāizcieš vien vairs dažas dienas.

Apsūdzības materiālos teikts, ka trīs dienas pēc Norvēģijas galvaspilsētā notikušās traģēdijas, kad Bērings-Breivīks sarīkoja divus teroraktus, 25.jūlijā pulksten 22.59 angļu filologs Amtuss piezvanīja pa 112 un paziņoja, ka "pēc trīs stundām Rīgā notiks tieši tāda pati lieta, kāda notika Norvēģijā". Viņš paskaidroja, ka ar to domā Bērings-Breivīks sarīkoto sprādzienu valdības kvartālā galvaspilsētā Oslo, kurā gāja bojā astoņi un tika ievainoti vairāki cilvēki.

Policija dažu minūšu laikā noskaidroja, ka zvanītājs viņiem ir jau zināms, jo Amtuss jau iepriekš bija zvanījis un izteicis draudus par ir kā iespējamiem sprādzieniem. Tā kā policija noskaidroja, ka draudiem nav reāla pamata, nebija nepieciešamības evakuēt cilvēkus Latvijas galvaspilsētā.

Pirms dažiem gadiem Amtusam tika piespriests nosacīts sods par to, ka viņš alkohola reibumā paziņoja, ka bumba ir novietota robežkontroles punktā pie Ainažiem.

Pēc tam tiesa viņam noteica psihiatrisko ārstēšanos.

Maksimālais sods, ko Igaunijā var piespriest par sabiedriskās kārtības traucēšanu, izsakot sprādziena draudus, ir līdz pieciem gadiem ilgs cietumsods.

Bērings-Breivīks 22.jūlijā sarīkoja divus teroraktus. 32 gadus vecais ekstrēmists atzīst, ka sarīkoja sprādzienu valdības kvartālā galvaspilsētā Oslo, kurā gāja bojā astoņi un ievainoti vairāki cilvēki, bet vēlāk, pārģērbies par policistu, sarīkoja apšaudi valdošās Darba partijas jaunatnes nometnē Tīrifjordena ezera Utejas salā, kur viņš nogalināja 69 cilvēkus.