Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā

NEPLP: par komerctelevīziju finansiālajām problēmām padome nav atbildīga

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) pauž satraukumu par komerctelevīziju TV3 un LNT aiziešanu no bezmaksas apraides, taču uzsver, ka tā nav atbildīga par komerctelevīziju finansiālajām problēmām.

Padomes pārstāvji aģentūrai BNS atgādināja, ka pēc NEPLP iniciatīvas Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā tika iestrādāta norma, kas paredz atbalstu komerctelevīzijām. Šī norma paredz piešķirt speciālus līdzekļus komerctelevīzijām sabiedriskā pasūtījuma izpildei. NEPLP uzsvēra, ka valdība un Saeima minēto normu nepilda, neskatoties uz padomes vairākkārtējiem pieprasījumiem piešķirt papildu finansējumu komerctelevīziju atbalstam.

NEPLP arī uzsvēra, ka tā nekādā veidā nav saistīta ar apraides maksas noteikšanu televīzijām – par to ir noslēgti savstarpēji līgumi starp televīzijām un elektronisko sakaru sniedzēju "Lattelecom", kas ir spēkā līdz 2013.gadam.

"NEPLP uzskata par vajadzīgu atbalstīt nacionālo kanālu skaita palielināšanu, jo tas palielinātu televīzijas programmu skaitu latviešu valodā un par Latviju, kā arī samazinātu apraides izmaksas katram atsevišķam televīzijas kanālam," norādīja padomes pārstāvji, vienlaikus uzsverot, ka likumdevējs mūsu valstī ir Saeima un arī par budžetu lemj valdība un Saeima, un padome var tikai prasīt, lai tiktu izpildīts likumā noteiktais un tiktu piešķirts tam paredzētais finansējums.

"NEPLP būtu ļoti gandarīta, ja šā jautājuma aktualizēšana beigtos ar konkrētiem rezultātiem un lēmumiem no atbildīgo institūciju puses," piebilda padomes pārstāvji.

Jau ziņots, ka telekompānijas "TV3 Latvia" vadība pieņēmusi lēmumu par kanāla TV3 iziešanu no bezmaksas virszemes apraides un plānots, ka par maksas kanālu tas kļūs no nākamā gada 1.janvāra. TV3 paskaidroja, ka maksa digitālās televīzijas ieviesējiem par televīzijas signāla pārraidīšanu brīvajā ēterā Latvijā ir ļoti liela – 650 tūkstoši latu – un tas televīzijai nav pieņemams.

Arī LNT apsver, vai palikt bezmaksas apraidē.

Pērn 1.jūnijā Latvijā notika vispārēja pāreja no analogās uz ciparu televīzijas apraidi, ko valsts uzdevumā īstenoja "Lattelecom" sadarbībā ar "Latvijas Valsts radio un televīzijas centru".