Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Pilnveidos veselības aprūpes finansēšanas sistēmu

Jaunā valdība apņēmusies pakāpeniski palielināt veselības aprūpes kopējo finansējumu un pilnveidot finansēšanas sistēmu, saistot personificēto nodokļu maksāšanu valsts budžetā ar plānveida veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanu, liecina pirmdien publiskotā topošās valdības deklarācija.

Valdība apņēmusies nodrošināt veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību vienmērīgi visā valsts teritorijā, samazināt farmācijas industrijas un lieltirgotavu ietekmi uz medikamentu apriti, dodot iespēju pacientiem izvēlēties lētākos medikamentus, ieviest e-veselības pakalpojumus un e-veselības kartes, kā arī paplašināt ambulatoro pakalpojumu pieejamību.

"Panāksim efektīvu valsts budžeta līdzekļu izmantošanu, paplašinot ambulatoro pakalpojumu pieejamību, dienas stacionāru darbu, sadarbojoties ar sociālo pakalpojumu sniedzējiem. Paplašināsim iespēju saņemt neatliekamo palīdzību ģimenes ārstu praksēs, tādējādi samazinot neatliekamās palīdzības izmaksas," teikts topošās valdības deklarācijā.

Jaunās valdības deklarācijā ir iekļauts arī punkts, kurā valdība apņemas veicināt veselīga dzīvesveida un uztura popularizēšanu sabiedrībā. Valdība arī iecerējusi atjaunot veselības mācību skolās kā atsevišķu mācību priekšmetu un sadarbībā ar pašvaldībām un NVO nodrošināt iespējami veselīgu vidi.

Tiks definēti un nodalīti valsts apmaksātos medicīnas pakalpojumi un maksas pakalpojumi, sniedzot iedzīvotājiem skaidru un nepārprotamu informāciju par pakalpojumu saņemšanas kārtību un apmaksu.

Jaunā valdība sola nodrošināt cilvēkresursu attīstības programmu medicīnā, veicinot speciālistu palikšanu Latvijā, kā arī vienādu veselības aprūpes pakalpojumu kvalitāti un vienlīdzīgu darba samaksu par vienādu veselības aprūpes pakalpojumu neatkarīgi no pakalpojuma sniedzēja.

Valdība apņēmusies arī uzlabot ES līdzekļu apguvi veselības aprūpē, mediķu kvalifikācijas un infrastruktūras uzlabošanā un ieguldīt tos cilvēkresursos.

Tiks turpināta arī Baltijas valstu sadarbība medicīnas jomā, nodrošinot neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu sadarbību, transplantāciju, retu slimību diagnostiku un ārstēšanu, kā arī sadarbību medicīnas izglītībā.