Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Ekonomika

Jaunā valdība strādās, lai zemnieki pēc 2013.gada saņemtu labākus atbalsta maksājumus

Topošā valdība sola aktīvi strādāt pie tā, lai Latvijas zemnieki pēc 2013.gada saņemtu izdevīgākus un citām ES dalībvalstīm līdzvērtīgākus atbalsta maksājumus, teikts pirmdien publiskotajā jaunās valdības deklarācijā.

Deklarācijā solīts īstenot principiāli jaunu lauku pārnozaru attīstības politiku un izstrādāt lauku ilgtermiņa attīstības stratēģiju.

"Aizstāvēsim lauksaimniecības, mežsaimniecības, zivsaimniecības un pārtikas nozaru intereses Kopējās lauksaimniecības politikas un Kopējās zivsaimniecības politikas reformas, kā arī citu nozaru politiku ieviešanas gaitā. Nodrošināsim Kopējās lauksaimniecības politikas un Kopējās zivsaimniecības politikas jaunā plānošanas perioda pasākumu īstenošanu Latvijā," teikts deklarācijā.

Arī šī valdība, tāpat kā iepriekšējā Valda Dombrovska vadītā valdība, sola veicināt Latvijā ražotu pārtikas produktu patēriņu, kā arī importu aizstājošu produktu ražošanu. "Nodrošināsim nacionālā atbalsta pieejamību, pamatā sekmējot ekonomiskās efektivitātes un produktivitātes paaugstināšanu. Veicināsim kredītresursu un valsts garantiju pieejamību lauksaimniecības sektoram ES finansēto projektu īstenošanai un lauksaimniecības zemes iegādei. Sekmējot lauksaimniecisko ražošanu, diferencēsim atbalstu gan lauksaimnieciskai ražošanai, gan sakārtotas lauku vides saglabāšanai," teikts deklarācijā.

Jaunā valdība apņemusies atbalstīt uzņēmumu kooperāciju lauksaimniecības, meža un zivsaimniecības nozarē un nodrošināt meža nozares konkurētspēju un meža kapitāla vērtības saglabāšanu, veicināt koksnes plašāku izmantošanu un aktīvāku pārstrādi, izveidojot ilgtermiņa investīcijām labvēlīgu normatīvo vidi un attīstot izaugsmi atbalstošus zinātniskos resursus.

Tiek solīts arī atbalstīt izaugsmes vai pārstrukturēšanas risinājumu izstrādi nelielajām lauku saimniecībām un izstrādāt un īstenot plānu nelauksaimniecisko darbavietu attīstīšanai lauku reģionos. Valdība apņēmusies aizstāvēt Latvijas interesēm atbilstošu starptautisko nozvejas kvotu sadali, kā arī investēt lauku teritoriju infrastruktūras sakārtošanā, uzlabot sabiedrisko pakalpojumu kvalitāti un pieejamību laukos.

Jauno valdību Saeimā iecerēts apstiprināt otrdien. Zemkopības ministre jaunajā valdībā būs Laimdota Straujuma, kura būs "Vienotības" atbildībā.