Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Sports \ Ziemas sports

Biatloniste Madara Līduma šosezon sacensībās nestartēs

Latvijas sieviešu biatlona komandas līdere Madara Līduma pieņēmusi lēmumu atvadīties no sporta - šosezon noteikti, un, visticamāk - arī pavisam. To sportiste atzinusi intervijā šīs nedēļas "Sporta Avīzei".

"Šosezon nopietnās sacensībās nepiedalīšos," apliecina Līduma, kas ir vienīgā no sieviešu izlases, kurai būtu nepieciešamā kvalifikācija dalībai Pasaules kausa posmos. Tas nozīmē, ka vismaz līdz gadu mijai Latvija PK sieviešu sacensībās nebūs pārstāvēta. Sportiste atzīst, ka lēmums nav pieņemts vienā dienā un uz emocijām. "Jau visa iepriekšējā sezona pagāja tā, ka lika daudz ko ieraudzīt īstajā gaismā - ko pārdomāt bija ne tikai man, bet arī pārējām meitenēm komandā. Bija, ar ko salīdzināt," viņa ar nožēlu secina, ka gada laikā, kopš tika veiktas pārmaiņas komandu vadībā, panākts tikai pretējs efekts. "Pasaules līmenī biatlons sen vairs nav individuālais sporta veids - tas ir komandas darbs, sākot ar profesionālu menedžmentu un nopietni organizētu bāzi, uz kuras var būvēt sportiskos panākumus. Ja tā visa nav, tad, diemžēl, Pasaules kausos nav ko darīt." Jāpiebilst, ka līdzīgu apsvērumu dēļ jau vasarā par profesionālo gaitu beigšanu paziņoja titulētākais Latvijas vīriešu izlases biatlonists Ilmārs Bricis.

Šovasar un rudenī Līduma turpinājusi trenēties savu iespēju robežās, tomēr sagatavoties tā, lai piedalītos Pasaules kausos, nav bijis iespējams. Finansējums, ko treniņu darbam un medicīnai, pretēji pavasarī apsolītajam, laika posmā no maija līdz šim brīdim nodrošinājusi federācija - 240 latu. "Tātad tā ir summa, par kādu paredzēts sagatavoties startēt Pasaules kausos..." nevienam neko nepārmet, taču šābrīža realitāti konstatē sportiste. Nekādas sekas savam lēmumam viņa negaida. "Nedomāju, ka federācijā tas kādam nāk kā liels pārsteigums. Man pat šķiet, ka tieši to manis arī gaidīja un cerēja... Vismaz nekas netika darīts, lai lēmums būtu citādāks." Uz "Sporta Avīzes" jautājumu par karjeras beigšanu vispār Madara atbild: "Šobrīd vēl negribu būt tik kategoriska. Naiva cerība, taču - varbūt nākamvasar Latvijas biatlona saimniecībā kaut kas pēkšņi būs pamainījies uz labo pusi. Iespējams, tad iekšējās sajūtas man liks atgriezties pie šīs tēmas."

Līduma atzīst, ka sagatavotība droši vien ļautu viņai turpināt startēt sacensībās, taču šāda sportošana piedalīšanās pēc viņai neesot pieņemama, jo tā būtu necieņa pret sevi un citiem. "Domāju, mana fiziskā bāze arī šobrīd ir pietiekama, lai tādā "veģetēšanas režīmā" mierīgi varētu turpināt startēt - skriet Pasaules kausa kvalifikācijas robežās un priecāties par 50., 60. vai 70. vietu, kas, ņemot vērā apstākļus un pasaules biatlona tendences, būtu pat labs rezultāts. Latvijas biatlonā jau ir novērota šāda prakse... Taču es pēc savas būtības esmu sportiste. Šāda piedalīšanas, kad objektīvi nevaru skriet vismaz ieskaites punktu robežās ar iespēju pie veiksmes pacīnīties arī par augtām vietām. man nesagādātu absolūti nekādu gandarījumu, es to vienkārši nevaru..." Šobrīd Līduma koncentrējas mācībām. "Prioritāte numur viens ir studiju pabeigšana - līdz Ziemassvētkiem palicis noslēdzošais semestris manam otrajam bakalauram. Novembra sākumā ir sesija, turklāt ir jāpabeidz bakalaura darbs, kas prasa daudz laika un nervu..."

Madara Līduma Latviju pārstāvējusi divās olimpiskajās spēlēs (Turīnā un Vankūverā) un septiņos pasaules čempionātos. Karjeras augstākais sasniegums līdz šim ir Turīnas spēlēs izcīnītā 10. vieta individuālajā distancē. Pagājušajā sezonā labākais rezultāts bija 16. vieta sprintā Rūpoldingā, bet kopā PK posmos Līduma labāko divdesmitniekā iekļuvusi 12 reižu.