Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Pasaulē

Turcijā cenšas glābt zemestrīcē izdzīvojušos

© Scanpix

Vanas provincē Turcijā vakar turpinājās glābšanas darbi pēc svētdienas 7,2 balles stiprās zemestrīces, kas varētu būt prasījusi vismaz 1000 cilvēku dzīvības. Turcijas premjers Redžeps Tajips Erdogans, atgādinot, ka Vanas un Erdžišas pilsētās sabrukušas daudzstāvu ēkas, paudis bažas, ka nomaļi kalnu ciematiņi, kur mājas būvētas no kleķa, varētu būt nolīdzināti līdz ar zemi.

«Sāpju dzimtene. Vakar terorisms, šodien zemestrīce» – šādu virsrakstu savam vakardienas materiālam licis laikraksts Radikal. «Izskatās, ka apstiprināsies pesimistiskās aplēses, saskaņā ar kurām gājuši bojā vairāk nekā 1000 cilvēku,» sarunā ar CNN Turk sacījusi kāda iekšlietu ministrijas amatpersona.

Vanā, Erdžišā un citās pilsētās vakar turpinājās zemestrīcē sagruvušo ēku drupu atrakšana – tiek uzskatīts, ka zem tām vēl varētu atrasties izdzīvojušie. Glābšanas darbos aktīvi iesaistījušies Turcijas armijas karavīri, palīdzību izdzīvojušajiem sniedz Starptautiskais Sarkanais Krusts. Kaut gan desmitiem valstu izteikušas gatavību sūtīt savas glābēju vienības uz Turciju, premjers R. T. Erdogans atkārtojis, ka šī valsts centīsies iztikt saviem spēkiem. Tomēr vakar Ankarā notikušā preses konferencē viņš izteicis pateicību valstīm, kas piedāvājušas palīdzību, – arī Armēnijai un Izraēlai, ar kurām Turcijai ir diezgan saspīlētas attiecības.

Turpinoties zemestrīces pēcgrūdieniem (līdz vakardienai tādu jau reģistrēts vairāk nekā 100), daudzus izdzīvojušos pārņemot panika. Vanas pilsētas mērs Bekirs Kaija sarunā ar televīzijas kompāniju NTV uzsvēris, ka reģionā ir bojātas telekomunikācijas, – cilvēki nevar sazināties ar saviem tuviniekiem un uzzināt varasiestāžu rekomendācijas, kā rīkoties. Vietējie mediji tikmēr ziņo, ka no 200 cietumniekiem, kuri izbēga pēc cietuma ēkas sabrukšanas, 50 jau atgriezušies pie tās drupām, – pēc tam, kad bija apciemojuši savus tuviniekus un noskaidrojuši, ka viņi zemestrīcē nav cietuši.