Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Ekonomika \ Latvijā

"Swedbank" peļņa trešajā ceturksnī – 28,6 miljoni latu

Šī gada trešajā ceturksnī Swedbank Latvijā strādāja ar 28,6 miljonu latu peļņu, turklāt šajā laika posmā pieauguši jaunās, uz ilgtspējas principiem balstītās kreditēšanas apjomi, kā arī klientu skaits un darījumu apjoms.

2011.gada 3.ceturksnī Swedbank Latvijā strādāja ar 28,6 miljonu latu peļņu, salīdzinot ar 5,7 miljonu latu zaudējumiem 2010. gada 3.ceturksnī, ziņu portālu BNN.LV informē Swedbank.

Šā gada 3. ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, iekšzemes kopprodukta pieaugums Latvijā sasniedzis 5,6%. Atgūšanās kļuvusi spējāka, strauji atjaunojoties investīcijām un pamazām palielinoties arī privātajam patēriņam. Privātā patēriņa izaugsmi veicina nodarbinātības un algu pieaugums, kā arī optimisma palielināšanās. Tajā pašā laikā mājsaimniecību patēriņš vēl arvien ir vājš augstā bezdarba dēļ. Ekonomikas izaugsme joprojām ir ļoti atkarīga no eksporta un tādējādi arī pasaules ekonomikas attīstības.

Klientu depozītu apjoms kopš 2010.gada 31.decembra pieauga par 1% un 3.ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn palielinājās par 8%. Klientu depozītu apjoms uz 3.ceturkšņa beigām ir 1 490 miljoni lati.

Swedbank jaunā finansējuma apjoms 3.ceturksnī bija 155 miljoni latu, no kuriem 141 miljons piešķirts uzņēmumiem. Kopumā deviņos mēnešos jaunā finansējuma apjoms sasniedzis 203 miljonus latu.

Kopējais neto kredītportfelis kopš 2010.gada 31.decembra samazinājās par 9%, pamatā saistībā ar portfeļa amortizāciju. Latvijā turpinās parādsaistību samazināšana un sagaidāms, ka 2011.gadā kopējais portfelis aizvien nebūs sasniedzis zemāko punktu. Swedbank neto kredītportfeļa apjoms uz 3.ceturkšņa beigām ir 2 634 miljoni latu.

Bankas kredītu un depozītu proporcija uzlabojusies, samazinoties līdz 177% (196% 2010.gada 4.ceturkšņa beigās).

Šī gada 3.ceturksnī banka atbrīvoja 14,7 miljonus latu uzkrājumus nedrošajiem kredītiem (pērn šajā periodā tika veikti uzkrājumi 27,7 miljonu latu apmērā). Sagaidāms, ka tuvākā nākotnē uzkrājumu atbrīvošana turpināsies, lai gan pastāv neskaidrības saistībā ar ārējo risku palielināšanos. Problemātisko kredītu bruto apjoms uz 3.ceturkšņa beigām samazinājās līdz 698 milj. latu (salīdzinājumā ar 890 miljoniem latu 2010.gada 31.decembrī), un prognozējam, ka šī tendence turpināsies.

Ieņēmumi un izdevumi šajā laika posmā samazinājās par 11%, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn. Savukārt izdevumi samazinājās par 15%, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn. Aktīvo klientu skaits, kas izmanto bankas pakalpojumus, pārskata periodā ir palielinājies par gandrīz 11 tūkstošiem klientu, kā rezultātā ieņēmumi, kas saistīti ar ikdienas pakalpojumiem, palielinājās par 7%. Izdevumu /ienākumu koeficients 3. ceturksnī bija 37,5%.

Trešajā ceturksnī mūsu uzmanības centrā bija un joprojām ir Swedbank jaunā kreditēšana. Redzam, ka uzņēmumi padarījuši savu darbību efektīvāku, iedzīvotāji vairāk izprot uzkrājumu veidošanas nozīmi. Arī valsts ekonomikas struktūra ir kļuvusi noturīgāka. Gan uzņēmumu, gan privātpersonu finansēšanā mūsu prioritāte ir ilgtspēja. Mūsu mērķis ir atbalstīt pārdomātu patēriņu un tautsaimniecības ilgtermiņa stabilu izaugsmi, norāda Swedbank valdes priekšsēdētājs Latvijā Māris Mančinskis.