Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Pasaulē

Londonas Sentpola katedrāles blokāde nerimstas

Londonas Sentpola katedrāle joprojām ir slēgta gan ticīgajiem, gan tūristiem, jo tā arī nav izdevies pārliecināt tās apkaimi pamest vairākus simtus cilvēku, kuri protestē pret kapitālismu akcijas Occupy London ietvaros. Protestētājiem ierīkota jauna nometne Fensberijas laukumā, taču pagaidām viņi atsakās uz to pārcelties.

BBC atgādina, ka piektdien Sentpola katedrāle tika slēgta pirmo reizi kopš Otrā pasaules kara beigām. Veselības aizsardzības inspekcija paziņoja, ka lielā protestētāju skaita dēļ ap katedrāli veidojas antisanitāra situācija, savukārt ugunsdzēsības dienests uzsvēris, ka protestētāji ir nobloķējuši ēkas rezerves izejas un tā vairs nav droša no ugunsdrošības viedokļa. «Briesmu gadījumā cilvēki vienkārši no tās nespēs evakuēties,» aizliegumu uzņemt tūristus un ticīgos motivējis dienests.

Uz dievkalpojumiem Sentpola katedrālē ik svētdienu līdz šim pulcējušies 2000 līdz 3000 dievlūdzēju, sarunā ar BBC sacījis garīdznieks Robs Māršals. Viņš arī atgādinājis, ka tūristi ir viens no dievnama galvenajiem ienākumu avotiem – ik dienu, kad katedrāle ir slēgta, tā zaudē no 16 000 līdz 20 000 sterliņu mārciņu. «Protestētāju nometnes dēļ ciešam ne tikai mēs, bet arī bizness visā šajā apkaimē. Daudziem tirgotājiem rodas problēmas ar preču piegādi, sarūk arī klientu skaits, jo piekļuve šim Londonas rajonam ir nopietni apgrūtināta,» sacījis svētais tēvs, piebilstot, ka svētdien notikušās sarunas ar protestētāju līderiem par iespēju, ka viņi pārcelsies uz otru ierīkoto nometni, beigušās bez rezultātiem. Protestu dēļ ir apdraudēti Sentpola katedrālē ieplānotie pasākumi, arī Visu Svēto dienas dievkalpojums 1. novembrī un virkne speciālu dievkalpojumu, kas tradicionāli tiek rīkoti pirms Ziemassvētkiem.

AFP vēsta, ka pie katedrāles sastaptie protestētāji pauduši gatavību turpināt savu akciju līdz uzvarošām beigām, lai gan reti kurš no viņiem spējis formulēt valdībai izvirzītās prasības. «Es te sēdēšu tik ilgi, kamēr būs kādi reāli pierādījumi tam, ka notiek izmaiņas sistēmā, kas ļauj vieniem kļūt superbagātiem, bet citiem tajā pašā laikā liek ciest badu,» sacījusi 41 gadu vecā bezdarbniece Džo. Savukārt 18 gadus vecais Šons, paužot neizpratni par lēmumu slēgt katedrāli, paziņojis, ka viņš ir gatavs protestēt līdz Ziemassvētkiem.

AFP vēsta, ka sestdien katedrālē tomēr notikusi kāda kāzu ceremonija – tiesa, jaunajam pārim nācies izmantot vienas no sānu durvīm, nevis centrālo ieeju. «Tas mums nemaz netraucēja, tieši otrādi, bija brīnišķīgi, patiešām aizraujoši,» sacījusi līgava Nataša Igodaro, kura, iznākot no baznīcas, uzreiz nokļuvusi zem liela plakāta ar uzrakstu Kapitālisms ir krīze. Arī daļa tūristu neskumst, ka viņiem nav izdevies iekļūt katedrālē. «Protests notiek cēlu mērķu vārdā, tas nav agresīvs. Bet mums Londonā ir arī citas vietas, jo apskatīt. Tagad dosimies uz Vestminsteras abatiju,» sacījusi 21 gadu vecā nīderlandiešu tūriste Jūla van der Aua.