Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā

Juridiskā komisija par Vinetu Muižnieci lems slēgtā sēdē

Saeimas Juridiskās komisijas sēde trešdien par Ģenerālprokuratūras ierosinājumu par piekrišanu sākt kriminālvajāšanu pret pilnvaras apturējušo Satversmes tiesas (ST) tiesnesi Vinetu Muižnieci būs slēgta.

Komisijas vadītāja Ilma Čepāne ("Vienotība") aģentūrai BNS teica, ka komisijas sēde būs slēgta, jo to pieprasījusi Ģenerālprokuratūra.

Iepriekš kriminālvajāšanas sākšanu pret Muižnieci atbalstīja ST tiesneši, kuri savā lēmumā ir norādījuši, ka Saeimas balsojums vairs nav nepieciešams, ņemot vērā Satversmes tiesas likumu.

Taču Kriminālprocesa likums paredz, ka Saeimā šādam balsojumam jānotiek. Prokuratūras pārstāve Laura Pakalne iepriekš aģentūrai BNS sacīja, ka prokuratūra ir saņēmusi ST lēmumu par piekrišanu kriminālvajāšanai pret Muižnieci, taču apsūdzība tiesnesei netiks uzrādīta, kamēr no parlamenta nebūs saņemts Saeimas balsojuma rezultāts vai skaidrojums, ka šāds balsojums nav nepieciešams.

Lēmums par to būs trešdien jāpieņem Juridiskajai komisijai, kas būs tās pirmā sēde, kopš darbību sākusi 11.Saeima.

Komisijas vadītāja ir Ilma Čepāne ("Vienotība"), par komisijas priekšsēdētājas biedri ievēlēta Inese Lībiņa-Egnere (Zatlera Reformu partija, ZRP), bet komisijas sekretāru – Valērijs Agešins ("Saskaņas centrs", SC).

Komisijā strādās arī Solvita Āboltiņa ("Vienotība"), Gaidis Bērziņš (Nacionālā apvienība, NA), Irina Cvetkova (SC), Andrejs Elksniņš (SC), Kārlis Eņģelis (ZRP), Andrejs Judins ("Vienotība"), Ilona Jurševska (Zaļo un zemnieku savienība) un Dzintars Rasnačs (NA).

Ģenerālprokuratūra lūdza izdot kriminālvajāšanai bijušo 9.Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāju un pašlaik ST tiesneša pilnvaras apturējušo Muižnieci par dienesta viltojumu, lai apturētu Krimināllikuma grozījumu virzību saistībā ar partiju finansēšanas pārkāpumiem. Muižniece savu vainu neatzīst.