Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Viedokļi

Trauslā vairākumā

Vakar no rīta Rīgā bija bieza migla – tā traucēja redzamību uz ielām un paralizēja lidostas darbu. Aptuveni ap pulksten vieniem migla izklīda un lielākā daļa cilvēku tūlīt piemirsa miglas sagādātās problēmas. Migla izklīda aptuveni tad, kad apstiprināja Valda Dombrovska trešo valdību.

Nav, protams, nekādas saistības starp dabas un politiskajām parādībām, bet ļoti gribētos, lai arī par valdības problēmām mēs vairs neko nedzirdētu vismaz kādu laiku. Jo šīs valdības veidošanas process ar intrigām, nesaprotamiem aizkulišu lēmumiem un ietekmēm bija izcils negatīvs piemērs, kas daudziem atkal lika vilties politiķos.

Dombrovska trešā valdība ir apstiprināta ar trauslu vairākumu Saeimā. Pēc būtības to var uzskatīt par mazākuma valdību, jo Zatlera šķeltnieku sešas balsis ir tikpat nedrošas savā atbalstā valdībai kā rasas lāses noturēšanās zāles stiebra galā. Nopietniem politiķiem būtu jāizjūt pazemojums, ka viņiem jānoliec galvas politisko staiguļu priekšā, kuri ar savu rīcību nekādi nespēja kliedēt bažas, ka nav nekas vairāk kā marionetes, kuras rausta doni no politekonomisko interešu aizkulisēm.

Latvijas politiskajā vēsturē ierastākais secinājums par valdības stabilitāti ir teju vienmēr viens un tas pats: ar opozīcijas spēkiem to nogāzt nevarēs. Arī šoreiz secinājums ir līdzīgs. Lai ko arī teiktu Saskaņas centra un Zaļo un zemnieku savienības politiķi, viņi ar parlamentārās opozīcijas darba metodēm nevarēs nogāzt šo valdību. Dombrovska trešā valdība var krist tikai divos variantos – ja aizkulišu diedziņu raustītāji, saimnieki izdomās liegt atbalstu šai koalīcijai, vēl vairāk sadrupinot nestabilo politisko veidojumu – Zatlera Reformu partiju, vai arī tā var krist ārēja, plaša tautas masu spiediena rezultātā, otrajam recesijas vilnim ejot plašumā. Vai arī, piepalīdzot SC, tautas masas turēt vajadzīgajā etnosociālās neapmierinātības kondīcijā. Šie ir divi reālākie veidi, kā var krist Dombrovska valdība. Trešais veids būtu pirmā veida atvasinājums – Vienotībai tiktāl piegriezīsies zatleriešu ambīcijas un deklaratīvā reformu kāre, ka viņi paši izjauks šo valdību. Bet tad riski pārāk lieli ir arī pašai Vienotībai, līdz ar to tas ir mazāk iespējamais variants.

Ko var uzskatīt par šābrīža politisko uzvarētāju? – Līdz ar Dombrovska trešās valdības apstiprināšanu tā ir Zatlera Reformu partija. Lai arī tai bija jāiet nepateicīgais ceļš, kas izpaužas kā katastrofāls Valda Zatlera personīgā reitinga un nepatīkams partijas reitinga zudums, tomēr jāatzīst, ka šajā valdībā ZRP ir saņēmusi vairāk nekā cienīgu pārstāvniecību. Ja rēķinās ar to, ka šeit ir runa nevis par vēlēšanu uzvarētāju, bet gan par frakciju ar tikai 16 vietām parlamentā. Tanki ir pārbraukuši un tārpi ir saēduši ZRP līdera politisko reputāciju, bet partijas rezultāts – ministru skaits valdībā – ir pat ļoti cienījams. Cits jautājums – ko šie ministri darīs un vai viņi spēs šo rezultātu noturēt. Vienotībai nav vajadzīgi ministri reformasparvisāmvarēm (kā, piemēram, Roberts Ķīlis) vai ministri – skolnieki (kā, piemēram, Edmunds Sprūdžs). Vienotība un Dombrovskis nav veidojuši šo valdību, lai skrietu ZRP reformu pavadā. Lai arī nenoliedzams spiediens nepārdomātu reformu veikšanā uz Dombrovski tiks izdarīts. Tas noteikti arī būs nepārtrauktas iekšējas spriedzes avots valdībā un koalīcijā.

Otrs spriedzes avots būs nemitīgā jauno oligarhu interešu sabalansēšana Ekonomikas, Iekšlietu un Satiksmes ministrijās, bet tur jau spriedze var ātri izplēnēt, ja tiks panāktas atbilstošas aizkulišu vienošanās un Vienotības un ZRP sponsoru intereses sakritīs.

Vienotībai Dombrovska trešā valdība nav ne ieguvums, ne arī zaudējums. Vien plašs darba lauks – cīņās ar ZRP. Vai politiskās cīņās rūdītajai Vienotībai izdosies pakļaut ZRP? Tas vēl nav skaidri atbildams jautājums. Jo cīņa pagaidām noris ar mainīgu rezultātu un bumbu te vienos, te otros vārtos. Paradoksālā kārtā lielākā Vienotības kārts cīņā ar ZRP būs ... zaļie zemnieki. Ja Valdis Dombrovskis spēs racionāli izmantot savā leksikā ar zatleriešiem frāzi – «Ak nepatīk? Nu tad tinieties» – turot ZZS pie valdības durvīm, tad var teikt, ka ZRP būs ļoti sarežģīti noturēt uzvarētāja smaidu sejās.

Kā ganu zēni šajā valdībā izskatās Nacionālā apvienība. Viņi drīz sāks uzdot Zatlera slavenāko jautājumu paši sev. Kas es esmu? Kas mēs esam šajā valdībā? – tā vaicās sev nacionāļi. Un drīz vien saņems atbildi, ko iekšēji jau sen nojauš – nekas jūs neesat, vien tā, pāris balsis parlamentā bezjēdzīgu ambīciju atbalstam....

To, ka šī valdība nenostrādās trīs gadus, prognozē daudzi eksperti. Nebūs liela nelaime, ja tas arī piepildīsies.