Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Pasaulē

Kadāfi apglabāts tuksnesī

© Scanpix

Gāztā Lībijas līdera Muammara Kadāfi mirstīgās atliekas vakarrīt apglabātas tuksnesī, vietā, kuru jaunās Lībijas varasiestādes apņēmušās neizpaust, baidoties, ka tā varētu kļūt par M. Kadāfi piekritēju svētceļojumu vietu.

Nacionālā pagaidu padome (NTC) atzinusi, ka Lībijas bijušā līdera dēlam Saifam el Islāmam, visticamāk, izdosies pamest valsti, un apsolījusi, ka tiks veikta M. Kadāfi nāves apstākļu izmeklēšana.

Jau pirmdienas vakarā kļuva zināms, ka 69 gadus vecā M. Kadāfi mirstīgās atliekas, kas vairākas dienas bija apskatāmas Misrātas pilsētā, netiks izdotas viņa cilts pārstāvjiem, kuri saskaņā ar gāztā līdera pēdējo gribu vēlējās tās apglabāt viņa dzimtajā Sirtas pilsētā. Reuters atgādina, ka pie starptautiskās sabiedrības bija vērsusies arī M. Kadāfi atraitne Safija, taču viņas lūgumi palika neuzklausīti. Vakarrīt NTC paziņoja, ka M. Kadāfi, viņa dēla Motassima un bijušā aizsardzības ministra Abūbakra Junisa Džabera līķi apbedīti tuksnesī saskaņā ar islāma tradīcijām.

Reuters ziņo, ka Misrātā lūgšanas pie līķiem noturējis M. Kadāfi personālais garīdznieks Haleds Tantušs, īsajā atvadu ceremonijā atļauts piedalīties arī diviem sagūstītajiem M. Kadāfi brālēniem. Pēc tam vairāki NTC kaujinieki nogādājuši mirstīgās atliekas tuksnesī, pirms tam pie Korāna zvērot, ka nevienam neizpaudīs to atrašanās vietu. Tiesa, NTC līderis Mustafa Abdeldžalīls paziņojis, ka nepieciešamības gadījumā apbedījuma atrašanās vieta tiks izpausta starptautiskās sabiedrības pārstāvjiem. Pavēstot, ka tiks ņemts vērā aicinājums izmeklēt M. Kadāfi un viņa piekritēju nāves apstākļus, Lībijas pagaidu līderis uzsvēris, ka jau ir izveidota attiecīga komisija. AP atgādina, ka nedēļas nogalē Lībijas galvenais tiesu medicīnas eksperts Otmans ez Zentani jau veicis M. Kadāfi un viņa tuvāko līdzgaitnieku līķu sekcijas. Speciālists apstiprinājis, ka M. Kadāfi nogalināts ar šāvienu galvā un neesot pamata apgalvojumiem, ka NTC kaujinieki sagūstīto bijušo valsts vadītāju spīdzinājuši līdz nāvei. Cilvēktiesību aizsardzības organizācija Human Rights Watch tikmēr aicinājusi izmeklēt arī 53 Sirtā nogalinātu

M. Kadāfi piekritēju nāves apstākļus. Ir aizdomas, ka viņi nevis krituši kaujā, bet gan noslepkavoti bez tiesas un izmeklēšanas, turklāt pirms nāves spīdzināti – daļai no šiem cilvēkiem pirms nošaušanas sasietas rokas.

Ēģiptes ziņu aģentūra MENA atgādina, ka jauno Lībijas varasiestāžu lēmums novietot M. Kadāfi pīšļus publiskai apskatei izraisījis diezgan negatīvu reakciju pasaulē. NTC vadība neslēpj, ka bijušā līdera līķis no kāda Misrātas tirdzniecības centra saldētavas aizvākts un beidzot apbedīts tikai tāpēc, ka sācis trūdēt. Toties kopš vakardienas pilsētas iedzīvotājiem ir iespējams aplūkot M. Kadāfi personīgo lietu kolekciju – apskatāma gan viņa slavenā zelta pistole, gan mobilais tālrunis, gan interjera priekšmeti, kurus nemiernieki nolaupījuši no viņa rezidences Sirtā.

Itālijas laikraksts La Stampa tikmēr ziņo, ka augusta sākumā M. Kadāfi nosūtījis vēstuli Itālijas premjeram Silvio Berluskoni, kuru joprojām uzskatījis par savu draugu. Šajā vēstījumā Lībijas līderis lūdzis S. Berluskoni izmantot visu savu ietekmi, lai apstādinātu NATO gaisa triecienus pret viņam lojālajiem spēkiem. Vēstule nodota ar Romas modeļu aģentūras Hostessweb īpašnieka Alesandro Londero starpniecību – tieši šī aģentūra nodrošināja jaunu, simpātisku meiteņu ierašanos uz M. Kadāfi lekcijām Romā. A. Londero norādījis, ka Itālijas premjers tā arī nav atbildējis uz vēstuli.

Lībijas pagaidu valdības pārstāvji vakar paziņojuši, ka esot pārliecināti, ka M. Kadāfi piekritēju pretošanās spējas ir izsmeltas. «Gan viņš, gan viņa dēli Hamiss un Motassims, kuriem bija liela ietekme uz militārajām struktūrām, ir miruši, bet Saifs el Islāms, šķiet, tūdaļ būs pametis valsti,» sarunā ar Reuters sacījis kāds NTC pārstāvis, kurš vēlējies palikt anonīms. Pārtvertās telefona sarunas liecina, ka Saifs el Islāms šīs nedēļas sākumā atradies tuksnešainā rajonā netālu no Lībijas robežas ar Alžīriju un Nigēru. Viņa bēgšanu organizējot bijušais Lībijas izlūkdienesta vadītājs Abdulla es Senusi. Pagaidām nav zināms, uz kuru valsti dosies Saifs el Islāms, taču jāatgādina, ka M. Kadāfi atraitne Safija, meita Aiša un dēli Hanibāls un Muhammeds jau vairākus mēnešu uzturas Alžīrijā. Vakar šīs valsts laikraksts AlShuruk vēstīja, ka ģimene pieņēmusi lēmumu pārcelties uz Dienvidāfrikas Republiku, taču DĀR amatpersonas nav apstiprinājušas šīs ziņas.

Lībijas pagaidu līderis M. Abdeldžalīls tikmēr sarunā ar AP apstiprinājis, ka jaunās pagaidu valdības veidošanas process prasīs ne vairāk kā divus mēnešus.

Nākamais solis būs konstitucionālās asamblejas ievēlēšana un jaunas valsts konstitūcijas sagatavošana – gaidāms, ka šis process tiks pabeigts astoņu mēnešu laikā. Pēc tam gada laikā tiks sarīkotas jaunas parlamenta un prezidenta vēlēšanas. Tomēr būtiskas izmaiņas Lībijā notiks jau tagad, jo valsts sāks dzīvot saskaņā ar šariāta likumiem – proti, tiks atļauta daudzsievība, ieviesta musulmaņu tradicionālā banku sistēma. Pēc tam, kad ASV un ES paudušas bažas, ka šariāta likumu ieviešana neļaus Lībijā ievērot cilvēktiesības, turklāt tiks nopietni ierobežotas sieviešu tiesības, M. Abdeldžalīls paziņojis, ka lībieši esot «mēreni musulmaņi» un šādām bažām nav pamata.