Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā

Veselības ekonomikas centra vadītāja amatu zaudē "vieglas neuzmanības" dēļ

Nākamnedēļ darbu sāks jauna iestāde – Nacionālais veselības dienests, kas būs Veselības norēķinu centra (VNC) un Veselības ekonomikas centra (VEC) funkciju, tiesību, saistību un finanšu pārņēmējs, un to vadīs pašreizējais VEC vadītāja pienākumu izpildītājs Māris Taube.

Jaunā dienesta galvenās funkcijas būs administrēt veselības aprūpei paredzētos valsts budžeta līdzekļus, slēgt līgumus un norēķināties par pakalpojumiem, analizēt veselības aprūpes pakalpojumu finanšu un apmēra rādītājus, veikt sabiedrības veselības monitoringu, kā arī administrēt zāļu, medicīnisko ierīču un medicīnisko tehnoloģiju kompensācijas sistēmu.

Jaunā dienesta izveidi aizēno līdzšinējās VEC direktores Daigas Behmanes disciplinārlieta, kurā viņai kā ierēdnei tika izteikts rājiens, bet, tā kā nu jau arī bijušais veselības ministrs Juris Bārzdiņš viņu pārcēlis darbā uz pilnīgi citu iestādi, D. Behmane uzrakstīja atlūgumu. Rājiens D. Behmanei izteikts par amata pienākumu un ministra rīkojuma – iesniegt priekšlikumus zāļu kompensācijas sistēmas nodrošināšanai 2011. gadam piešķirto valsts budžeta līdzekļu ietvaros – nekvalitatīvu pildīšanu. Veselības ministrijā skaidro, ka disciplinārlietas izmeklēšanas gaitā komisija konstatēja, ka ne visi D. Behmanes vadītās darba grupas ministrijā iesniegtie priekšlikumi zāļu kompensācijas sistēmas nodrošināšanai līdz gada beigām piešķirtā budžeta ietvaros ir pamatoti ar aprēķiniem par paredzamo valsts budžeta līdzekļu ietaupījumu un ietekmi uz pacientu spēju segt iegādes līdzmaksājumu. Priekšlikumi bez detalizētiem un pamatotiem aprēķiniem nesniedza VM skaidru un precīzu informāciju par nepieciešamā finansējuma apmēru zāļu kompensācijas sistēmas nodrošināšanai. Turklāt priekšlikumi neesot bijuši pietiekami kvalitatīvi, lai, tos realizējot, varētu novērst finanšu resursu pārtēriņa risku un nodrošinātu zāļu kompensācijas sistēmu šogad piešķirtā finansējuma ietvaros.

«Izvērtējot lietā esošos faktus un apstākļus, komisija atklāja, ka lietā nav atbildību mīkstinošu vai pastiprinošu apstākļu un Behmane aiz neuzmanības ir izdarījusi pārkāpumu, kas kvalificējams kā amata pienākumu un veselības ministra rīkojuma nekvalitatīva pildīšana, par ko tiek piemērots disciplinārsods – rājiens,» sacīja VM speciālists Oskars Šneiders.

Komisijas atzinumā, ar ko iepazinās Neatkarīgā, teikts, ka «komisijas ieskatā D. Behmanes disciplinārpārkāpuma vainas forma ir viegla neuzmanība, kas nozīmē, ka ierēdnis [..] nav paredzējis savas rīcības nelabvēlīgo seku iestāšanās iespēju un nav vēlējies šādu seku iestāšanos, kaut gan tās varēja paredzēt un bija jāparedz». Komisija veselības ministram ieteica izteikt rājienu (vēl viena iespēja bija samazināt mēnešalgu uz laiku no trim uz

20 mēnešiem, ieturot no tās 20%). Veselības ministrs izvēlējās ne tikai izteikt rājienu, bet arī pārcelt uz citu iestādi – Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centru, kur pašlaik ir vakanta vadītāja amata vieta. Visticamāk, tas saistīts ar uzticības zaudēšanu un to, ka tiek veidota pilnīgi jauna iestāde, kur VM ieskatā vajadzētu jaunu vadītāju, lai gan oficiāli ministrijā skaidro, ka tika izvērtēta

D. Behmanes pieredze, izglītība un tāpēc viņa pārcelta uz citu iestādi. D. Behmane atteicās no šī piedāvājuma.