Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Pasaulē

Britu premjers Kamerons nekontrolē partijas biedrus

Lielbritānijas parlamenta apakšpalātā notikušais balsojums par referendumu, kas noteiktu Lielbritānijas statusu Eiropas Savienībā, apliecinājis ievērojamu šķelšanos konservatīvo rindās.

Kaut gan pret referendumu nobalsoja ievērojams vairākums deputātu, vismaz 81 konservatīvo pārstāvis pretēji partijas līdera un premjera Deivida Kamerona stingrajām instrukcijām atbalstīja referenduma ideju.

BBC vēsta, ka pēc vairāk nekā piecas stundas ilgušajām debatēm priekšlikums par referenduma rīkošanu tika noraidīts ar 483 pret 111 balsīm. Taču premjeram šoreiz nācās lielā mērā paļauties uz koalīcijas partneriem liberāldemokrātiem un opozīcijā esošajiem leiboristiem, jo 81 konservatīvo deputāts nobalsoja par referenduma rīkošanu, divi atturējās, bet 12 izvairījās no dalības balsojumā. Jāatgādina, ka arī pašu priekšlikumu iesniedza toriju deputāts Deivids Natels, pamatojoties uz to, ka bija savākti 100 000 parakstu šāda referenduma atbalstam. Turklāt virkni konservatīvo deputātu nav nobaidījušas no stingrās sankcijas, kas draud par partijas disciplīnas pārkāpšanu, proti, tiem, kuri atbalstīja referendumu, vairs nebūs iespējams ieņemt amatus valsts pārvaldes struktūrās.

Britu laikraksti norāda, ka tā ir «lielākā konservatīvo sacelšanās pret savu premjeru» kopš 1993. gada, kad 41 deputāts balsoja pret premjera Džona Meidžora atbalstīto Māstrihtas līgumu. Opozīcijā esošo leiboristu līderis Eds Milibends balsojuma rezultātus nosaucis par premjera pazemošanu. «Ja viņš nespēj uzvarēt strīdā pats ar saviem piekritējiem, kā mēs varam būt pārliecināti, ka viņš spēs gūt virsroku strīdos, kas ir svarīgi Lielbritānijai?» retoriski jautājis E. Milibends.

Reuters atgādina, ka referendumā bija plānoti trīs iespējami atbilžu varianti – britu valsts palikšana ES sastāvā, izstāšanās no savienības vai sarunu rīkošana, lai mainītu dalības nosacījumus. ITV News vēsta, ka 68% Lielbritānijas balsstiesīgo iedzīvotāju atbalstītu šāda referenduma rīkošanu, bet The Sun aptauja liecina, ka pašlaik 49% britu nobalsotu par izstāšanos no ES, bet palikšanu savienības sastāvā atbalstītu tikai 40% balsotāju. Pozitīvs balsojuma rezultāts britu parlamenta apakšpalātā gan nenozīmētu, ka referendums noteikti notiks – par to būtu jābalso arī augšpalātai. Tādēļ pirmdienas vakarā notikušais balsojums vairāk uzskatāms par indikatoru tam, kā britu vadošās partijas attiecas pret līdzdalību ES.