Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā

Seržants izplatījis baumas par sprādzienu Ādažu poligonā

© F64 Photo Agency

Aizsardzības ministrija (AM) un Nacionālie bruņotie spēki (NBS) kategoriski noraida šodien krievu laikrakstos publicēto informāciju par to, ka sprādzienā Ādažu poligonā būtu vainojams jaunsargs.

Šādu versiju žurnālistiem izklāstījis Saeimas deputāts Kārlis Seržants.

NBS komandieris ģenerālmajors Raimonds Graube 24.oktobrī Latvijas televīzijas raidījumā "Panorāma" informēja sabiedrību par sākotnējās izmeklēšanas rezultātiem, uzsverot, ka ir noskaidrots zemessargs, kura mugursomā sprāga mazas jaudas lādiņš.

AM ir pārņēmusi dienesta izmeklēšanu no NBS un nekavējoties informēs sabiedrību par atklātajiem faktiem un notikumu norisi, tiklīdz tie būs noskaidroti un ar liecībām un ekspertīzēm apstiprināti. Jāuzsver, ka arī līdz šim AM un NBS vienmēr ir informējuši sabiedrību par visiem notikušiem nelaimes gadījumiem ar karavīriem un zemessargiem.

Saistībā ar izskanējušo informāciju, ka sprādzis ASV karavīru izlietots lādiņš, jānorāda, ka pēdējo gadu laikā ASV karavīri Ādažu poligonā nav veikuši šaušanu ar 40 milimetru granātām, taču Latvijas bruņoto spēku standarta bruņojumā ir šīs granātas un tās arī tiek izmantotas karavīru apmācībā.

Nosodījumu par atsevišķām publikācijām pauž arī aizsardzības ministrs Artis Pabriks. Viņš uzskata, ka šajā gadījumā atsevišķu cilvēku vēlme spekulēt par notikuma apstākļiem ir bezatbildība. Ministrs uzsver, ka intrigu vērpšana par šo gadījumu plašsaziņas līdzekļos sāpina cietušo un bojā gājušā tuviniekus.

Ministrs apliecina, ka dienesta izmeklēšana par šo nelaimes gadījumu rit raiti: „Par 99,9% jau ir zināms, kas notika Ādažu poligonā, taču pilnīgai skaidrībai ir jāsagaida izmeklēšanas rezultāti, tomēr vislielākā atbildība par notikušo būs jāuzņemas tam, kura mugursomā sprāga lādiņš.” Izmeklēšana noskaidros arī citu mācībās iesaistīto amatpersonu atbildību.