Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Veselības inspekcija aicina iedzīvotājus izvērtēt zāļu iegādes drošību internetā

Iegādājoties zāles internetā no nezināmas, nelicencētas personas, zāļu kvalitāte un drošība nav garantēta, uzsver Veselības inspekcija (VI).

VI pārstāve Dagnija Būmane aģentūrai BNS norādīja, ka internetā pastāv augsts risks iegādāties viltotas vai nekvalitatīvas zāles, par kuru izcelsmi, ārstnieciskām un dzīves kvalitāti uzlabojošajām īpašībām var būt sniegta maldinoša informācija. Kā arī nav, no kā prasīt atbildību par iegādātā produkta kvalitāti vai nodarīto kaitējumu veselībai, jo izplatītājs par to neatbild.

Būmane pastāstīja, ka VI veic likumīgā zāļu tirgus uzraudzību – uzrauga un kontrolē visas juridiskās personas, kuras veic darbības ar medikamentiem, tostarp arī nodrošina zāļu reklāmas izplatīšanas kontroli visos zāļu izplatīšanas posmos.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Latvijā ar interneta starpniecību ir atļauta tikai reģistrētu bezrecepšu zāļu izplatīšana.

Internetā bezrecepšu zāles atļauts izplatīt tikai aptiekai, kuras licencē norādīts speciālās darbības veids – zāļu izplatīšana internetā. Aptiekai, kura izplata zāles internetā, jāizveido interneta mājaslapu, kas ir pieejama iedzīvotājiem jebkurā diennakts stundā, jānodrošina iespēja iedzīvotājiem visu diennakti ar interneta starpniecību sazināties ar aptieku un saņemt no farmaceita bezmaksas informāciju, kā arī konsultācijas par zālēm un to pareizu lietošanu. Patērētājiem aptiekas mājaslapā ir jānodrošina informācija par farmaceita vārdu, uzvārdu un reģistrācijas numuru Latvijas Farmaceitu biedrībā.

VI arī atgādināja, ka recepšu zāles lietojamas tikai atbilstoši ārsta norādījumiem un ārsta uzraudzībā un tikai aptiekās iegādātas zāles ir drošas un efektīvas.