Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā

Atliek KNAB priekšnieka amata konkursa rezultātu paziņošanu [papildināta]

Līdz nākamajai nedēļai atlikta Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka amata konkursa rezultātu paziņošana, trešdien žurnālistiem paziņoja konkursa komisijas vadītāja Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane.

Nākampirmdien gaidāma vēl viena komisijas sēde, kad arī tiks pieņemts un paziņots galīgais lēmums.

Papildu laiks jaunā KNAB vadītāja noteikšanai nepieciešams, lai izvērtētu papildu informāciju par kandidātiem.

"Šodien otrajā konkursa kārtā tika vērtēti rakstveida darbi un uzklausītas pretendentu intervijas. Pēc intervijām komisija secināja, ka ir nepieciešama vēl papildu informācijas izvērtēšana un trešdien galīgo lēmumu vēl nevar pieņemt," viņa norādīja.

Dreimane uzsvēra, ka visi pretendenti ir vienlīdz veiksmīgi KNAB priekšnieka amata kandidāti un tieši tāpēc ir grūti vienoties par atbilstošāko cilvēku, kurš būtu virzāms uz augsto amatu, paskaidroja Dreimane.

"Ir vērtēts ļoti daudz svarīgas informācijas, arī nevainojama reputācija. Nevainojama reputācija tiek iegūta no dažādiem informācijas avotiem, lai gūtu pilnīgu pārliecību, ka konkrētais pretendents ir tiesīgs ieņemt augsto amatu," viņa sacīja. Dreimane atzina, ka runa ir arī par tiem faktiem, kas pašlaik par kandidātiem parādījušies plašsaziņas līdzekļos.

"Mums arī bija iesniegtas dažādas vēstules, ne tikai no masu informācijas līdzekļiem informācija tika iegūta," klāstīja Valsts kancelejas direktore. Viņa arī uzteica sabiedrības līdzdalību konkursā, kas katru dienu iesniedzot dažādu informāciju par pretendentiem.

Kāda informācija ir konkursa komisijas rīcībā, Dreimane neatklāja, jo ziņas par konkursa norisi ir ierobežotas pieejamības.

Komisija, iepazīstoties ar papildu informāciju, arī izlemšot, vai ir nepieciešamība kādu no pretendentiem aicināt vēlreiz uz interviju.

Savukārt sabiedrības par atklātību "Delna" direktors Kristaps Pētermanis izteica gandarījumu par komisijas darbu, un nepieciešamību pēc papildu laika viņa pārstāvētā organizācija atbalstot.

Konkursa otrajā kārtā bija iekļuvis bijušais iekšlietu ministrs Māris Gulbis, KNAB Valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļas vadītāja Ilze Jurča, KNAB Izmeklēšanas nodaļas vadītāja Lienīte Šikore un KNAB Valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļas vadītāja vietnieks Jaroslavs Streļčenoks.

Plašas publikācijas par kandidātiem medijos pēdējās dienās parādījušās portālā "pietiek.com".

Portāls raksta, ka Gulbis fotoattēlos un videoierakstā fiksēts koncerta laikā sēžam pie viena galdiņa un sarunājamies ar uzņēmēju Jevgēņiju Tihonovu. Šo uzņēmēju viņa iepriekšējais darba devējs – koncerns "Shell" – Anglijas tiesā bija apsūdzējis liela mēroga krāpšanā un izvirzījis arī apsūdzību, ka Tihonovs kā naftas treideris slepenās komisijas maksās un kukuļos saņēmis lielas summas. Tiesa šo apsūdzību pērn atzinusi par pamatotu, bet Gulbis noliedzis, ka būtu ko zinājis par šo Tihonova tiesvedību.

Tāpat portāls norāda, ka deviņdesmito gadu otrajā pusē prese ziņoja par tūrisma uzņēmēju Andreju Kondrātu, kurš apkrāpis klientus un darījumu partnerus, palicis parādā desmitiem kreditoru un ticis arī pie krimināllietas pie krāpšanu. Tagad Kondrāts faktiski turpinot deviņdesmitajos gados iesākto, taču ir būtiska atšķirība – jau vairākus gadus viņš saucas Andrejs Šikors, jo pēc laulībām pārgājis sievas Šikores uzvārdā.

Apkrāptie cilvēki portālam apgalvojuši, ka tieši uz dzīvesbiedres darbu KNAB Šikors atsaucies, noraidot viņu prasības pēc nopelnītā darba atalgojuma.

Šikore ne tikai ir bijusi lietas kursā par sava vīra biznesa nedienām, bet arī aktīvi tajā piedalījusies. Bijušie Šikora uzņēmumu darbinieki ir nodevuši portāla rīcībā fotoattēlus, kurā attēlota šī krāpšanā vainotā uzņēmēja firmas sapulce 2007.gadā – tajā piedalījusies arī Šikore, kas tajā laikā bija KNAB izmeklētāja. Sapulce notikusi darba laikā.

Kopumā konkursā pieteicās 13 pretendentu, taču tikai pieci tika otrajā kārtā. Viens no pieciem – bijušais muitas vadītājs Kalvis Vītoliņš – dalību otrajā kārtā atsauca.

Saskaņā ar konkursa nolikumu komisija pieņem vienu no diviem lēmumiem - vai nu iesniedz premjeram priekšlikumu par izvēlētā pretendenta kandidatūras virzīšanu izskatīšanai valdībā, kā arī informē premjeru par nākamajiem augstāko punktu skaitu ieguvušajiem pretendentiem, vai arī izsludina atkārtotu konkursu uz KNAB priekšnieka vietu, ja visi pretendenti tiek noraidīti.