Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā

Aicina tumšajā diennakts laikā nēsāt atstarotājus

Lai gan kopumā bojā gājušo skaits uz ceļiem samazinās, situācija gājēju drošības jomā Latvijā vēl aizvien ir sāpīgs jautājums, jo kā liecina CSDD dati,trešā daļa no visiem bojā gājušiem ir gājēji.

Šo traģēdiju tipiskais laiks ir tumsa vai krēsla un gājējiem bīstamākie ir gada pēdējie mēneši – oktobris, novembris decembris.

Laikā, kad dienas kļūst aizvien īsākas un tumšākas, gudrs gājējs māju neatstāj bez lukturīša vai valkā apģērbu ar atstarotājiem. Turklāt šīs nedēļas nogalē, pārejot uz ziemas laiku, vakari būs vēl garāki un tumšāki, tādēļ autovadītājiem gājējus tumšos apģērbos būs grūti laikus ieraudzīt.

Atstarotājs vai lukturītis ir pirmais noteikums, kas jāievēro jebkuram cilvēkam – kā gājējam un velosipēdistam, tā arī autovadītājam, kuram kaut uz brīdi sanāk izkāpt no auto. Otrais ir atrašanās vieta – ārpus apdzīvotām vietām gājējam jāiet gar ceļa malu pretim braucošajiem transportlīdzekļiem. Šīs likuma normas gājēji bieži neievēro un tas ir par iemeslu traģiskajiem notikumiem uz Latvijas ceļiem. Tieši tādēļ Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) arī šoruden atgādina par atstarojoša apģērba nepieciešamību un gājēju vietu satiksmē.

CSDD katru gadu īsteno projektu “Esi redzams", kura laikā Latvijas pagastu mazturīgie iedzīvotāji pirms ziemas sala saņem apģērbu, kurā iestrādāti atstarojošie elementi.