Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā

NEPL aicina komerctelevīzijas nogaidīt un nepieņemt pārsteidzīgus lēmumus

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPL) 26.oktobra sēdē, klātesot nacionālo komerctelevīziju TV3 Latvia un LNT , kā arī SIA „Lattelecom” pārstāvjiem, tikās ar jaunās 11.Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas ( Komisija) deputātiem, lai lemtu par TV 3 Latvia un LNT plānoto aiziešanu no bezmaksas apraides.

Komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece pēc visu iesaistīto pušu uzklausīšanas atzina, ka Komisijai vēl ir jāizvērtē situācija, un aicināja komerctelevīzijas nogaidīt un nepieņemt pārsteidzīgus lēmumus. Komisija plāno iepazīstināt ar saviem apsvērumiem tuvāko nedēļu laikā. Komerctelevīziju pārstāvji, savukārt, atzina, ka ir atvērti konstruktīviem priekšlikumiem ar konkrētiem termiņiem, gan norādot, ka laika pārdomām ir ļoti maz.

Gan Padome, gan Komisija un televīzijas bija vienisprātis, ka ir nepieciešams iedzīvināt praksē Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā iestrādāto normu, kas parredz piešķirt speciālus līdzekļus komerctelevīzijām sabiedriskā pasūtījuma izpildei. Tomēr normas izpildei nepieciešamais finansējums līdz šim nav ticis piešķirts, neskatoties uz vairākkārtējiem Padomes pieprasījumiem.

„Likums pieņemts ir, taču pildīts netiek”, norādīja Padomes priekšsēdētājs Ābrams Kleckins, atsaucoties uz vakardien saņemto Finanšu ministrijas atteikumu piešķirt augstākminētās likuma normas izpildei nepieciešamos līdzekļus.

Komerctelevīziju pārstāvji arī aicināja Padomi pārskatīt Likuma normu, kas liedz nacionāliem televīzijas kanāliem, kuru programmas virszemes apraidē galalietotājam pieejamas bez maksas, prasīt samaksu par savu programmu retranslāciju elektronisko sakaru tīklos. Līdz šī gada 2.novembrim Padome sniegs savu viedokli šajā jautājumā.

Jau ziņots, ka telekompānijas "TV3 Latvia" vadība pieņēmusi lēmumu par kanāla TV3 iziešanu no bezmaksas virszemes apraides un plānots, ka par maksas kanālu tas kļūs no nākamā gada 1.janvāra. TV3 paskaidroja, ka maksa digitālās televīzijas ieviesējiem par televīzijas signāla pārraidīšanu brīvajā ēterā Latvijā ir ļoti liela – 650 tūkstoši latu – un tas televīzijai nav pieņemams.Arī LNT apsver, vai palikt bezmaksas apraidē.

Klātesot SIA „Lattelecom” un Latvijas Elektronisko komunikāciju asociācijas pārstāvjiem, Padome arī skatīja jautājumu par izsniegto retranslācijas atļauju nosacījumu ievērošanu saistībā ar televīzijas kanālu „RTR Planeta”.

Padome uzskata, ka nav pieļaujams, ka „RTR Planeta” bez apraides atļaujas, piedalās Latvijas reklāmas tirgū, tādēļ ar šī gada 1.decembri aizliedza augstākminētās programmas retranslāciju elektronisko sakaru tīklos. Padome pieļauj tikai programmas oriģinālās versijas retranslāciju, kurā nav ietverta vietējā reklāma.