Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Latvijā

LTRK: valdības deklarācija uzņēmēju vērtējumam jānodod kopā ar rīcības plānu

Valdības deklarācija uzņēmēju vērtējumam būtu jānodod kopā ar izvērstu rīcības plānu, aģentūrai BNS atzina Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerā (LTRK).

"Jāsecina, ka valdības deklarācijas izstrāde noritējusi ļoti sasteigti, un tādēļ pieklibo tās kvalitāte," sacīja LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš un uzsvēra, ka darbam pie šī valstiski nozīmīgā dokumenta būtu veltāms daudz lielāks laiks un uzņēmēju vērtējumam deklarācija būtu nododama vienlaicīgi ar izvērstu deklarācijas īstenošanas rīcības plānu.

Pēc Endziņa teiktā, tāpat kā partiju priekšvēlēšanu programmās, arī valdības deklarācijā netiek sniegtas konkrētas atbildes, kādus praktiskus soļus sperot izvirzītie mērķi tiks sasniegti. Viņš kā piemēru minēja valdības solījumu darbaspēka nodokļus samazināt par deviņiem procentpunktiem. "Virziens pareizs, taču, ja vieni nodokļi tiek pazemināti, ir skaidrs, ka citus vajadzēs celt. Atbilde, kurus, deklarācijas tekstā netiek sniegta, bet tieši tas ir uzņēmējus visvairāk interesējošais jautājums," viņš norādīja.

Uzņēmēji arī ir neziņā, kādi ir jaunās valdības izvirzītie mērķi un kā tie tiks sasniegti būvniecības politikas jomā, vai un kad tiks virzīts reversā pievienotās vērtības nodokļa maksāšanas jautājums būvniecībā, kā tiks nodrošināta publiskā un privātā partnerība infrastruktūras projektu īstenošanā, kādu piedāvājumu jaunā valdība gatavo starptautisko investoru piesaistei.

Endziņš atzina, ka, iepazīstoties ar valdības deklarāciju, nerodas visaptverošs priekšstats par sistemātisku cīņu pret ēnu ekonomiku, kurai vajadzētu būt vienai no valdības prioritātēm, netop skaidrs, kā valdība iecerējusi apkarot kontrabandu un cīnīties pret aplokšņu algu maksāšanu, kas nereti notiek uz dividendēs izmaksātā finansējuma rēķina. Netiek pieminēta arī sen solītā nodokļu parādu amnestijas likumprojekta virzīšana, kuru gaida uzņēmēji. "Iespējams, ka, ieraugot valdības deklarācijas rīcības plānu, atbildes uz vairākiem no šiem jautājumiem saņemsim, bet pagaidām uzņēmējiem skaidrības par to, kā būs, nav," pastāstīja LTRK vadītājs un piebilda, ka LTRK pārstāvji ir gatavi nekavējoties iesaistīties un palīdzēt valdības deklarācijas rīcības plāna izstrādē.

LTRK ir nevalstiska, politiski neitrāla, brīvprātīga visu Latvijas teritoriju aptveroša dažādu jomu Latvijas uzņēmumu apvienība, kas veido uzņēmējdarbībai labvēlīgu vidi, apzinot un aizstāvot Latvijas uzņēmumu saimnieciskās intereses un sniedzot uzņēmējdarbību veicinošus pakalpojumus. LTRK pārstāv 999 uzņēmumus, kas darbojas visās tautsaimniecības nozarēs.