Ceturtdiena, 16.maijs

redeem Edijs, Edvīns

arrow_right_alt Sports \ Ziemas sports

Bobslejists Andrē Lange pēc Vankūveras olimpiskajām spēlēm beigs karjeru

Izcilais vācu bobsleja pilots Andrē Lange ar Eiropas čempiona titulu noslēdz savu 17 gadus ilgo sportista karjeru - pēdējo reizi uz starta viņš stāsies Vankūveras olimpiskajās spēlēs, kad centīsies aizstāvēt pirms četriem gadiem Turīnā izcīnītos titulus gan divniekos, gan četriniekos.

Svētdien savā pēdējā, 152. Pasaules kausa posmā Iglsā vācietis triumfēja pelnīti – pēc pirmā brauciena Andrē bija otrais, Ivo Ruegam zaudējot divas simtdaļas. Tomēr savā pēdējā PK braucienā vācietis izdarīja maksimumu, izcīnot 46.zelta medaļu PK posmos, kā arī astoto reizi kļūstot par Eiropas čempionu. "Joprojām esmu izsalcis pēc tituliem, tomēr pēc Vankūveras likšu punktu.”

"Parasti neteiktu neko, tomēr ierašanās Iglsā bija ļoti emocionāla. Mazliet jocīgi, ka pienākušas beigas – esmu uzvarējis savā pirmajā un pēdējā Pasaules kausa posmā. Domāju, ka šis ir īstais brīdis, kad aiziet,” pēc finiša teica 36 gadus vecais pilots, piebilstot, ka zelta medaļa Vankūverā būtu izcils finišs.

Astoņu gadu vecumā Lange sāka braukt ar kamaniņām, tomēr saprotot, ka nekad nebūs pasaules klases līmenī, 19 gadu vecumā viņš pievērsās bobslejam. "Es trenējos ļoti smagi, bet necerēju, ka bobslejā tik strauji gūšu panākumus.”

1998.gadā vācietis kļuva par junioru čempionu gan četriniekos, gan divniekos, bet 1999.gadā četriniekos to paveica vēlreiz. Pasaules kausa izcīņā Lange debitēja 1999.gadā (14.novembrī), kad jau savā pirmajā posmā Kalgari Olimpiskajā trasē izcīnīja uzvaru. Pēc gada, 2000.gadā Lange kļuva par pasaules čempionu četriniekos.

Tūkstošgades sākumā Langem sīvu pretestību izrādīja viņa tautietis Kristofs Langens. Tiesa, Langenam bija jau karjeras otrā puse, kamēr jaunais Lange tikai uzsāka ceļu uz panākumu virsotni. Piedevām, ja vecmeistars Langers meistarīgāks bija divniekos, tad Langem spožāki panākumi bija četriniekos.

Latvijas līdzjutēji noteikti atceras 2003.gadu, kad Vinterbergā par Eiropas čempionu kļuva pašreizējais Latvijas izlases galvenais treneris Sandis Prūsis. Toreiz pēc pirmā brauciena Sanda ekipāža ar stūmējiem Mārci Rulli, Jānis Silarāju un Jāni Ozolu bija otrie aiz Langes, taču lieliski veikts otrais brauciens, un neviens nespēja latviešus apdzīt. Kā zināms, pēc vairākiem gadiem vēsture ar Prūša audzēkņu piedalīšanos atkārtojās.

Vācieša tituliem nav ne gala, ne malas. Īsumā – Andrē ir trīskārtējs olimpiskais čempions, astoņkārtējs pasaules čempions, pieckārtējs Pasaules kausa ieguvējs, kā arī astoņas reizes triumfējis Eiropas čempionātā. Viņam ir arī vesels lērums ar cita kaluma medaļām. Šo sezonu Pasaules kausā Andrē kopā ar stūmējiem Kevinu Kuški, Martinu Puci un Renē Hopi noslēdza ar trešo vietu četriniekos un piekto vietu divniekos.

Lange trenējas Oberhofā (pilsēta atrodas Vācijas ziemeļos), bet vācieša ģimene mitinās Zūlā - viņam ir sieva un divi bērni, dēls un meita. Divnieku un četrinieku sacensības Vankūverā norisināsies no 9.līdz 16.februārim ...