Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Naudas vērtība paaudzēs

Kopš 1993. gada, kad 5. martā tika laista apgrozībā pirmā atjaunotā lata naudas zīme - Latvijas Bankas 5 Latu banknote, un vēl līdz šodienai lai norēķinātos, Latvijā tiek izmantoti Lati.

Nevaram aizmirst arī laikus, kad tika ieviests Latvijas rublis, pēcāk arī PSRS rublis, bet tik un tā, esam atgriezušies pie nacionālās valūtas, un cīnāmies, lai to saglabātu. Katram cilvēkam naudas vērtības skala atšķiras. Kādam viens Lats ir daudz, citam pilnīgi nevērtīga monēta. Šajā ‘’lielķezas’’ laikā, protams, daudziem šī vērtības skala ir krasi mainījusies, jo reti kuram, naudas maku spiež liekas monētas un banknotes. Lai noskaidrotu, kādu vērtību viena Lata monētai piešķir dažāda vecuma cilvēki, jautāju trīs dažādu paaudžu, šoreiz, daiļā dzimuma pārstāvēm.

Pirmā bija Lindija Smiltāne – 6 gadus jauna, Praulienas PII’’Pasaciņa’’ audzēkne. Noliekot viņas priekšā viena lata jubilejas monētu ar eglīti, kuru pēc tam arī viņai uzdāvinu, redzu, ka viņas bērna actiņās iemirdzas kas ļoti nesaprotams, iespējams neviltots prieks. Kad jautāju viņai, ko pēc viņas domām, viņa varētu nopirkt par šo vienu latu, viņa atbildēja, ka noteikti ļoti daudz saldumus, un varbūt vēl kādu krāsojamo grāmatiņu, kā jau tipiskam 5 gadus jaunam bērnam. Un vēl viņa piebilda, ka noteikti kaut ko nelielu nopirktu arī māsai un brālim. Vaicāju Lindijai, vai viņa būtu gatava šo vienu Latu noziedot kādiem citiem bērniem, kuri ir slimi, kuriem klājas ļoti grūti, un viņa par milzīgu pārsteigumu man, atbildēja, ka ziedotu citiem bērniņiem, lai tie vairs nejustos bēdīgi, un varētu izveseļoties.

Otrajai jautāju Santai Strautiņai – 20 gadus jaunai LLU studentei. Jautājot kādu vērtību viņa piešķir viena Lata monētai, viņa atbildēja, ka viena Lata monētai viņas dzīvē nav sevišķi liela vērtība. Augot un mainoties pašai, aug un mainās arī vērtības un vajadzības, kuru apmierināšanā lata monētai nav sevišķi lielas nozīmes. Tāpēc, ja agrāk ar lata monētu vēl šo un to varēja iesākt, tagad, no tās šķiroties, nekad lielu zaudējumu nejūtu.

Jau pirms jautāšanas nojautu, ka Vijai Smiltānei – 78 gadus vecai 3 bērnu mātei, 9 mazbērnu vecmāmiņai un 1 mazmazbērna vecvecmāmiņai, būs nedaudz atšķirīgs viedoklis par viena Lata monētu. Viņa teic, ka pat katram santīmam ir vērtība, jo arī par vienu Latu var nopirkt maizīti, kas ir visnepieciešamākā. Vija saka, ka zina to, cik grūti ir nopelnīt naudu, un tieši tāpēc piešķir tai lielu vērtību, un nemētā to pa labi un pa kreisi, bet vienmēr apdomā to, kam viņa tērē. Kā pensionāre, ari Vija taupa katru santīmu un Latu, jo šajā laikā nauda no pensijas pietiek tik daudz lai varētu apmierināt primārās cilvēka vajadzības, nerunājot par ko lieku

Vēlreiz pierādās, ka dažādām paaudzēm ir dažādi uzskati, vērtības, nostāja. Vecāka gada gājuma cilvēki skaita katru santīmu, jo zina, cik grūti, smagi strādājot nākas nopelnīt naudu. Un tieši tāpēc, mazs bērns vēl īsti nevar apzināties naudas patieso vērtību, bet ar laiku, arī mazajai Lindijai naudas vērtības skala ļoti mainīsies! Studenti ir reālistiski domājoši, zina šā brīža situāciju, un tāpēc tie vienam Latam nepiešķir ļoti augstu vērtību, jo šobrīd par to principā nevar iesākt neko. Cilvēkam jāprot gan taupīt, gan pareizi tērēt, un tās ir lietas, kuras katrs cilvēks dzīves laikā apgūst, cits ātrāk, cits vēlāk. Centīsimies pēc iespējas ātrāk iemācīties šo tik vienkāršo, bet nepieciešamo dzīves gudrību!