Viesturs Tamužs: Es un Atis Zakatistovs tikām ievilkti politiskā jezgā absurdā veidā un bez kāda pamata

Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa ir attaisnojusi krāpšanā apsūdzēto uzņēmēju Viesturu Tamužu un Saeimas deputātu Ati Zakatistovu. Kas bija šī lieta, no kā tā sākās, kāds tai sakars ar iekšpolitikas kaislībām – par to “Neatkarīgās” intervija ar uzņēmēju Viesturu Tamužu.
©Rūta Kalmuka/F64

Esat attaisnots tiesā. Kā vērtējat spriedumu? Kas notiks tālāk?

Spriedumu vērtēju kā ļoti pareizu un taisnīgu. Tik tiešām ne es, ne arī Zakatistovs neko noziedzīgu neesam veikuši. Manuprāt, apsūdzība bija caur un cauri safabricēta un absurda.

Es ar šādu apsūdzību saskaros pirmo reizi. Man šķita, ka, ja esmu attaisnots tiesā, tad esmu attaisnots. Es to biju iedomājies tā. Taču izrādās, ka tā gluži nav - joprojām esmu apsūdzēts.

Vai tas nozīmē, ka prokuratūra pārsūdzēs lietu augstākā instancē?

Nezinu, ko darīs prokuratūra. Mums par to informācijas nav. Prokurors it kā esot kaut ko paudis plašsaziņas līdzekļiem, bet nezinu, ko viņš grasās darīt. Manuprāt, tā būtu nejēdzība - pārsūdzēt. Prokuroram nekādu argumentu nav - viņš tiesā operēja ar tādiem jēdzieniem kā “netiešu pierādījumi kopums”. Vai tad tas ir nopietni? Kas tie tādi - netiešie pierādījumi?

Lieta tika konstruēta uz tā, ka jūsu firma, vides apsaimniekošanas uzņēmums AS “Eco Baltia”, kur jūs esat padomes priekšsēdētājs, izkrāpis no “Eco Baltia” meitassabiedrības SIA “Eco Baltia grupa” naudu ar nolūku finansēt Zakatistovu kā partijas politiķi. Tas bijis 2016. gadā. Vai tolaik Zakatistovs jau bija ietekmīgs politiķis?

Tiek pārmests, ka it kā mēs esam izkrāpuši, nevis viens uzņēmums otram. Lai gan neviens nepārmet man, ka es tieši būtu guvis kādu labumu no šīs “krāpšanas”. Patiesībā mans motīvs veikt krāpšanu netiek minēts, šis jautājums tiek tā kā apiets visu laiku.

Tolaik, manuprāt, viņš nebija ietekmīgs politiķis. Vēlāk, cik zinu, kad nodibinājās partija “KPV”, viņš tur kļuva par valdes locekli. Vēl vēlāk - par Saeimas deputātu un tagad ir parlamentārais sekretārs Finanšu ministrijā. Partija dibinājās ap to pašu laiku, kad Zakatistovs man sniedza konsultācijas

Manuprāt, Zakatistovs ir normāls cilvēks, kuram nauda atbilstoši zināšanām un kompetencei jānopelna. Nudien nesaprotu, kā vispār tad iespējams cilvēkam, kurš ir konsultants uzņēmumiem, ieiet politikā? Ir taču arī laiks, kad jāstrādā paralēli - uzņēmējdarbībā un politikā. Cilvēks nevar neko nepelnīt, ja viņam politikā vēl nav ietekmes un nav nekādu izpildvaras amatu.

Varbūt tāpēc Latvijā ir tik maza iedzīvotāju līdzdalība politiskajās partijās un tik maza aktivitāte vēlēšanās, jo cilvēkiem ir liels risks iestāties partijā, kandidēt vēlēšanās? Uzreiz jārēķinās, ka tūlīt var nākties saskarties ar safabricētām apsūdzībām un skandāliem.

Kādas konsultācijas Zakatistovs sniedza? Cik tās bija vērtīgas jums un jūsu uzņēmumam?

Zakatistovs tik tiešām sniedza vērtīgas konsultācijas par vairākām problēmām. Mūsu uzņēmums bija lielu pārmaiņu priekšā, tādēļ bija svarīgi zināt, kā ilgtermiņā varētu attīstīties atkritumu apsaimniekošanas bizness Latvijā, kādas ir tendences, kādi likumi darbojas citās valstīs. Tāpat tobrīd Rīgā sāka briest “Tīrīga” skandāls. Bija jāsaprot, kādi spēlētāji tajā darbojas, kādi pašvaldības un valsts normatīvie akti šos procesus regulē, vai kaut kas līdzīgs notiek ārzemēs. Bija iespaids, ka viens uzņēmums grasās sagrābt monopoltiesības atkritumu apsaimniekošanas tirgū, tāpēc bija jāsaprot, kā pret to cīnīties, kādas ir iespējas pašvaldības lēmumus apstrīdēt. Par šāda veida tirgus konjunktūras un jurisprudences lietām konsultācijas sniedza Zakatistovs, kurš bija tās pētījis un labi orientējās tajās.

Vai lietā bija kādi cietušie - apkrāptie?

Nekādu apkrāpto un cietušo nav. Uzņēmumam, kurā es darbojos, bija dažādas izvēles, pa kādu ceļu tālāk doties, kādus biznesa virzienus attīstīt, bet kādus atmest. Par to mums uzņēmuma valdē bija diskusijas, kas bija pat diezgan asas. Taču nav nekādu pazīmju, ka kāds bijis apkāpts - neviens no bijušajiem vai esošajiem uzņēmuma vadības locekļiem šādas pretenzijas nav cēlis. Bet ir viens Latvijas advokāts, kurš ir iesniedzis kaudzi dokumentu tiesībsargājošajās iestādēs ar apgalvojumu, ka tur varbūt ir kaut kas aizdomīgs. Lai gan šo dokumentu saturs nekam tādam neatbilst.

Skandāls savulaik sākās nevis ar Tamužu un Zakatistovu, bet pavisam no cita gala - pastāvēja aizdomas, ka šveicietis Rudolfs Meroni nelikumīgi sponsorējis politiķi Artusu Kaimiņu. Kādā veidā Tamužs un Zakatistovs tika iepīti šajā lietā?

Laikam tiesībsargājošajām iestādēm pietrūka pierādījumu pret Meroni un Kaimiņu. Varbūt arī nepietrūka. Nezinu. Bet kaut kādā lietas attīstības posmā izmeklēšanai radās krīze un nekāda tālāka virzība nenotika. Šajā brīdī viens no uzņēmuma “Eco Baltia” valdes locekļiem ar sava advokāta starpniecību iedeva tiesībsargājošo iestāžu ugunskuram “jaunu malku”, lai process neaprimst - apgalvojumus, ka it kā politiķis Zakatistovs saņēmis nelikumīgu finansējumu no manis. Meroni un Kaimiņa lieta tika pastumta malā, bet Zakatistova - Tamuža lieta tika izbīdīta priekšplānā. Es, tāpat arī Zakatistovs un arī Kaimiņš tikām komiskā veidā aizturēti. Pēc tam mūs tikpat komiski atbrīvoja. Un pēc tam notika ne mazāk komiska absurdas, ne ar ko nepamatotas lietas izskatīšana tiesā, kas nupat ir beigusies ar manis un Zakatistova attaisnošanu.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā