Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Izklaide

Juris Zvirgzdiņš un mākslinieks Reinis Pētersons saņems Pastariņa prēmiju

Šogad Pastariņa prēmijas saņems rakstnieks Juris Zvirgzdiņš un mākslinieks Reinis Pētersons.

Jau otro reizi to saņems rakstnieks Juris Zvirgzdiņš, šoreiz par grāmatām "Mūsu Latvija", "Knorke jeb Tobiass un Fufū meklē Mocartu" un "Konteineru meitenīte Rudīte", bet pirmo reizi balva tiks māksliniekam Reinim Pētersonam par ilustrācijām Ojāra Vācieša grāmatai "Mēnesim robs", Vizmas Belševicas pasaku ludziņai "Patiess stāsts par Čingo Babu, Lielo Gliemezi un Jūras Karaļa bēdām" un Džeimsa Stīvensa grāmatai "Zelta pods".

Neskatoties uz grūtiem laikiem, Roja palikusi uzticīga zvejnieku kolhoza "Banga" laikā dzimušajai tradīcijai piešķirt Pastariņa prēmiju reizi divos gados par nozīmīgāko devumu bērnu literatūrā. Tradicionālo godalgu ar Valsts kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu atvēlējis Rojas novads.

Literārā prēmija nosaukta Ernesta Birznieka-Upīša populārā bērnu grāmatu tēla Pastariņa vārdā. Literātu un mākslinieku devumu bērnu literatūrā ik pa diviem gadiem izvērtē žūrija. Šogad par prēmijas piešķiršanu lēma žūrijas komisija, kurā darbojās Rojas novada bērnu bibliotēkas vadītāja Inta Celmiņa, bibliotekāre Dzintra Pētersone, Rojas vidusskolas latviešu valodas skolotāja Mārīte Maurmane, rakstnieks Valdis Rūmnieks, Latvijas Nacionālās bibliotēkas bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova un māksliniece Anita Paegle.

Zvirgzdiņš ir dzimis 1941.gadā, un raksta gan pieaugušajiem, gan bērniem, viņa darbi tulkoti krievu, angļu, lietuviešu un itāliešu valodā.

Reinis Pētersons ir viens no talantīgākajiem jaunās paaudzes māksliniekiem. Viņš bērnu grāmatu grafikā debitēja 2007.gadā, iemantojot lasītāju un profesionāļu atzinību par ilustrācijām Vizmas Belševicas pasaku ludziņai "Patiess stāsts par Čingo Babu, Lielo Gliemezi un Jūras Karaļa bēdām".