Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Latvijā

Par seksuālu uzmākšanos rosinās piemērot sodu līdz 700 eiro

© Depositphotos

"Progresīvie" rosinās administratīvi sodīt par seksuālu uzmākšanos.

Kā aģentūrai LETA norādīja frakcijas priekšsēdētāja vietniece Antoņina Ņenaševa, "Progresīvie" šonedēļ iesniegs parlamentā grozījumus Administratīvo sodu likumā par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietošanas jomā, kas paredzēs par seksuālu uzmākšanos ieviest administratīvo atbildību.

Tieslietu ministrija piedāvā paredzēt kriminālatbildību par seksuālu uzmākšanos. "Progresīvie" paredz, ka par kriminalizēšanu Saeimā būs lielas debates, un neesot zināms, vai deputāti to atbalstīs, jo tādas konceptuālas vienošanās nav, pauda Ņenaševa, atzīmējot, ka arī Valsts policija ir rosinājusi ieviest administratīvo atbildību.

Politiķe akcentēja, ka ir svarīgi likumā definēt, ka ir tāds seksuālās uzmākšanās pārkāpums. Šobrīd seksuālā uzmākšanās ir viens no seksuālās vardarbības veidiem, bet par to nav nekāda soda, sacīja Ņenaševa.

"Progresīvie" piedāvās definīciju, ka seksuālā uzmākšanās ir nevēlama pret citu personu vērsta jebkāda veida verbāla, neverbāla, digitāla vai fiziska seksuāla rakstura rīcība, kuras mērķis vai sekas ir personas cieņas vai privātuma aizskaršana, jo īpaši, ja tā rada iebiedējošu, naidīgu, degradējošu, pazemojošu vai aizskarošu vidi.

Par seksuālu uzmākšanos rosinās piemērot sodu līdz 700 eiro.

Jautājums kļuvis aktuāls pēc tam, kad Latvijas Televīzija vēstīja par iespējamu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) pasniedzēju seksuālu uzmākšanos studentēm.

Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar izskanējušo informāciju par JVLMA pasniedzēju iespējamo uzmākšanos studentēm. Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma nodaļas par noziedzīgu nodarījumu pret tikumību un dzimumneaizskaramību.