Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Sākusies E-prasmju nedēļa

© Publicitātes foto

Šonedēļ Latvijā norisinās E-prasmju nedēļa, veicinot apgūt digitālajam laikmetam nepieciešamās e-prasmes un izprast to priekšrocības darbā, karjeras attīstībā, kā arī cilvēka personiskajā izaugsmē.

Daudzu aktivitāšu galvenā mērķauditorija ir jaunieši, piemēram, viņi tiks iepazīstināti ar iespējām, kā ar interneta starpniecību daudzveidīgi var sevi prezentēt potenciālajiem darba devējiem. Atsevišķi pasākumi paredzēti, piemēram, arī uzņēmējiem, viņus iepazīstinot ar aktualitātēm e-komercijas jomā.

«Lai arī kopējie dati liecina, ka Latvijā ir labi rādītāji IT infrastruktūras pieejamības un e-vides lietojamības jomā, mums vēl ir daudz darāms Latvijas digitālā potenciāla attīstībā un izmantošanā. Kā liecina Lattelecom iniciētais partnerības projekts Latvijas E-indekss, tikai deviņas no 116 pašvaldībām ieguva 50 vai vairāk punktu no iespējamajiem 100 e-vides infrastruktūras, e-pārvaldes, pašvaldību interneta resursu popularitātes un pieejamības jomā. Tajā pašā laikā pašvaldību augstais līdzdalības līmenis Latvijas E-indeksa tapšanas laikā apstiprina to ieinteresētību nodrošināt iedzīvotājiem un uzņēmējiem dažādas digitālās iespējas un e-pakalpojumus,» uzsver Lattelecom (E-prasmju nedēļas galvenais partneris) valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis.

Starpnieks – internets

Viens no centrālajiem pasākumiem jaunajai paaudzei norisināsies šodien no pulksten 15 līdz 16 Jelgavā – pasākuma laikā tā dalībnieki uzzinās, kādas prasmes ir nepieciešamas mūsdienu darba tirgū un kādas būs aktuālas nākotnē. Kuras profesijas ir pieprasītas? Tiks uzklausīti arī dalībnieku viedokļi. Interesenti arī tiks iepazīstināti ar interneta vietni YouRock, kurā jaunieši daudzveidīgi var sevi prezentēt potenciālajiem darba devējiem, savukārt darba devēji sameklēt potenciālos darba ņēmējus, informē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM – viens no E-prasmju nedēļas organizatoriem) pārstāve Kristīne Kļaveniece.

E-iespējas uzņēmumiem, pašvaldībās

Savukārt rīt Ekonomikas ministrija sadarbībā ar biznesa konsultāciju un mācību centru LatConsul no pulksten 9 līdz 16 organizē semināru, kas paredzēts mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, kā arī potenciālajiem uzņēmējiem. Semināra laikā dalībnieki tiks iepazīstināti ar aktualitātēm e-komercijas jomā: par jaunākajiem labās prakses piemēriem, iespējām un izaicinājumiem Latvijā un vienotajā Eiropas Savienības iekšējā tirgū, šķēršļiem veiksmīgas e-komercijas veikšanai un iespējamiem risinājumiem to novēršanai. Tāpat semināra laikā paredzēts sniegt ieskatu jaunajās e-mārketinga metodēs preču un pakalpojumu virzīšanai tīmekļa vietnē, kā arī sniegt praktiskus padomus veiksmīgas uzņēmējdarbības veikšanai e-komercijas jomā. Bet 27. martā notiks seminārs pašvaldību darbiniekiem, uzņēmējiem un citiem interesentiem par e-iespējām. Semināra pirmajā daļā no pulksten 10.30 līdz 12.40 būs iespējams uzzināt par publisko pakalpojumu reformu, iespējām uzlabot pašvaldību pakalpojumus, e-indeksa pētījumu, droša elektroniskā paraksta juridiskiem aspektiem, mašīntulkošanas risinājumu Hugo.lv un Jelgavas pašvaldības pieredzi. Otrā daļa no pulksten 13.20 līdz 14.30 būs veltīta drošības apzināšanās un informācijas aizsardzības jautājumiem. Valsts reģionālās attīstības aģentūras pārstāvis informēs par elektroniskiem risinājumiem.

Interesentu pulks kuplinās

Visiem pasākumiem tiks nodrošinātas tiešraides, kuras var redzēt www.e-prasmes.lv, kur atrodams arī detalizēts visas nedēļas pasākumu kalendārs. E-prasmju nedēļas organizēšanā iesaistījušies vairāk nekā 150 partneru, tajā skaitā 84 pašvaldības. Kopumā pieteikti vairāk nekā 500 dažādu pasākumu, kas paredzēti visdažādākajām auditorijām.

E-prasmju nedēļa Latvijā notiek jau sesto gadu, to rīko VARAM sadarbībā ar Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociāciju (LIKTA). Šī aktivitāte katru gadu piesaista arvien vairāk dalībnieku, piemēram, 2014. gadā Latvija atkal bija viena no aktīvākajām nedēļas dalībniecēm starp visām kampaņas dalībvalstīm Eiropas Savienībā (ES). 2014. gadā E-prasmju nedēļā piedalījās vairāk nekā 38 tūkstoši dalībnieku, kopumā norisinājās vairāk nekā 850 dažādu pasākumu 95 Latvijas novados, kā arī bija iespēja sekot pasākumiem interneta tiešraidēs.