Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Tavars: Mēs Izglītības komisijā nodarbojamies ar visu ko, izņemot svarīgāko

© Ģirts Ozoliņš/MN

Opozīcijā esošā "Apvienotā saraksta" deputāti Česlavs Batņa un Edgars Tavars mudina steidzami Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā sākt skatīt iedzīvotāju iniciatīvas, kas iestājas pret plānoto skolu tīkla reformu.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija šodien rosināja minēto iniciatīvu nodot Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai turpmākai izskatīšanai.

Abi opozīcijas deputāti ir arī Izglītības komisijas dalībnieki, kas norādīja, ka Saeima februāra vidū nodeva izskatīšanai komisijā līdzīgu iniciatīvu, bet tā vēl nav tikusi skatīta. Deputāts Tavars teica, ka "mēs Izglītības komisijā nodarbojamies ar visu ko, izņemot svarīgāko".

Iniciatīvas pārstāve Irina Graudiņa ir skolotāja no Kuldīgas novadā slēgt plānotās Zigfrīda Annas Meierovica Kabiles pamatskolas. Viņa sēdē kritizēja pašvaldības komunikācijas stilu un slepenību, nevienam ilgu laiku neinformējot par iecerēto skolas slēgšanu. "Pašvaldība manās acīs pierādīja, ka tā nav tālredzīga, un mana ticība sašķobījās," sacīja Graudiņa.

Viņasprāt, Kuldīgas novada pašvaldība "nerēķinās ne ar sava novada, ne kaimiņu novadu bērnu pamattiesībām un interesēm".

Graudiņu satrauc, ka netiek izskatītas citas iespējas, kā neslēgt lauku skolas. "Kāpēc, piemēram, netiek izskatīta tāda versija, ka pirmās trīs klases varētu mācīties maksimāli tuvu mājvietai?" vaicāja iniciatīvas autore.

Iniciatīvas pārstāve uzskata, ka starp slēgšanai paredzētajām skolām nav liekama vienlīdzības zīme, un katrs gadījums ir jāizvērtē individuāli, izskatot arī iespēju pamatskolas pārveidot par sākumskolām.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) parlamentārā sekretāre Silvija Reinberga (JV) pauda, ka ministrija neiebilst iniciatīvas turpmākai izskatīšanai.

Parlamentārā sekretāre nepiekrīt, ka "lauku skolas ir sliktas skolas", jo ir arī ļoti spēcīgas novadu skolas, tāpēc neesot tā, ka "ministrija griež ar lineālu lauku skolas".

Deputāts Edmunds Zivtiņš (LPV) izteicās, ka viņam "neinteresē sīkumi" un ir "nospļauties par kvalitatīviem rādītājiem". Politiķis uzskata, ka, ja ir tikai viens bērns, ir skolotājs, tad tur ir jābūt skolai.

Komisijas vadītāja Jāņa Vucāna (ZZS) ieskatā, mazās lauku skolas ir ar īpašiem pedagogiem, kuri ir atraduši veidu, kā ar nepilnu slodzi strādāt. Vucāns gribētu, lai IZM, plānojot izmaiņas, ņemtu vērā, ka katrs ciema veidojums ar kopīgām skolām un institūcijām pašorganizējas - iedzīvotāji norāda, kā viņiem ir ērtāk dzīvot, nevis "nolaižam kādu modeli no augšas ar konkrētiem skaitļiem".