Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Mālpils novadā pussagruvušo māju iekonservēs

Mālpils novadā sprādzienā daļēji sagrautā daudzdzīvokļu māja tiks iekonservēta, aģentūrai BNS pastāstīja novada domes priekšsēdētājs Aleksandrs Lielmežs.

Mājā uz dzīvi atgriezušās jau trīs ģimenes, bet vēl trīs plāno ievākties atpakaļ savos dzīvokļos tuvākajā laikā. Citiem iedzīvotājiem iespēju atgriezties savos dzīvokļos nebūs.

Lielmežs sacīja, ka pašlaik pasūtīts konservācijas projekts un tiek meklēts, kas to varētu paveikt. Tas jāizdara līdz ziemai, bet tehniskais projekts un mājas atjaunošana ir tālākas nākotnes jautājums.

"Ir vajadzīga konservācija, lai tie, kas atgriezušies dzīvokļos, nebūtu apdraudēti," teica mērs. Dzīvokļiem ir pievienota elektrība un ūdens.

Lielmežs apstiprināja, ka māju atjaunot bez valsts finanšu atbalsta nebūs iespējams.

"Likums par palīdzību dzīvokļu jautājumu risināšanā paredz valsts atbalstu, taču Ministru kabineta noteikumi, kam tie jāregulē, krīzes dēļ netika izdoti. Bet mēs vienalga rakstīsim valdībai, lai domā. Ja likums ir, ka jāpalīdz iedzīvotājiem. Lai domā! Mēs faktiski darām vairāk, nekā normatīvie akti mums paredz," uzskata Lielmežs.

Jau vēstīts, ka Mālpils novada Upmalās apmēram pirms nedēļas sagruva trīsstāvu daudzdzīvokļu māja un negadījumā gāja bojā pieci cilvēki.

Traģēdijas iespējamā versija ‒ gāzes noplūde, kas izraisīja sprādzienu.