Pirmdiena, 29.aprīlis

redeem Laine, Raimonds, Vilnis

arrow_right_alt Pasaulē

Izraēla brīdina par jaunām briesmām; pieaug konflikta eskalācija uz robežas ar Libānu

© AFP/Scanpix/Leta

Izraēlas armija pirmdien brīdināja Libānas šiītu kaujinieku grupējumu "Hizbollah" neiesaistīt Libānu "bīstamā karā" ar kauju eskalāciju uz abu valstu robežas.

"Mēs šodien esam tuvāk karam nekā bijām vakar," sacīja Izraēlas Aizsardzības spēku preses sekretārs Jonatāns Konrikuss, apsūdzot "Hizbollah" "stabilā, sistemātiskā eskalācijā uz robežas".

Šis grupējums, kas ir cieši saistīts ar Irānu, "ievelk Libānu bīstamā karā", sacīja Konrikuss.

Viņš sacīja, ka tiek mēģināts panākt diplomātisku risinājumu ar "Hizbollah", bet, ja tas neizdosies, tad Izraēlas Aizsardzības spēki ir gatavi "izmantot savas spējas, lai ļautu Izraēlas civiliedzīvotājiem robežas rajonā atgriezties mājās".

Izraēlas ziemeļos pēdējo mēnešu laikā ir evakuēti apmēram 80 tūkstoši civiliedzīvotāju kauju starp Izraēlas armiju un "Hizbollah" dēļ.

Kopš 7.oktobrī sākās karš Gazas joslā, Izraēlas-Libānas robežas rajons ir vairākkārt apšaudīts. Tā ir nopietnākā eskalācija kopš otrā Libānas kara 2006.gadā.

Saskaņā ar Izraēlas armijas datiem šajā laikā Izraēlas pusē ir nogalināti pieci civiliedzīvotāji un deviņi karavīri. Arī Libānas pusē bijuši civiliedzīvotāju upuri, kā arī nogalināti vairāk nekā 100 "Hizbollah" kaujinieku.